Stoofpeertjes uit 1593

4 peertjes 4 stoofpeertjes                                        1,5 eetlepel rietsuiker 3 kruidnagels                                          Klein stukje foelie                                    1 fles rode wijn 1 theelepel kaneel/kaneelstokje water  Officieel recept uit 1593:  Om peeren in ipocras te reeden. Neemt peeren, scheltse ende snijtse onder wat af om t’eten, laet er de stelen aen ende steect in u peeren nagelen ende stootse in rooden wijn ende doet er foelie, suycker ende caneel in. Laetse stoven totdatse genoech zijn ende is den wijn niet root Lees meer…

Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop

4 personen Begin op tijd: de hangop moet zo’n 4 uur uitlekken en de knolselderij moet zo’n 1,5 uur poffen in de oven. 1 knolselderij                                         1 laurierblaadje                                      Flinke klont ongezouten roomboter           500 gram Griekse of Turkse yoghurt            1 bosje basilicum, fijngehakt 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt   75 gram hazelnoten 2 tenen knoflook, gepeld en gehakt 200 ml olijfolie Zout en peper        Meng de yoghurt met het zout en schep het in een schone theedoek (liefst eentje Lees meer…

Gestoofd rundvlees met steranijs en paksoi

4 personen 1-2 el zonnebloemolie                                          2 el suiker 2 paksoi in drieën gesneden                                  3 cm gember, fijngesneden 1 kilo runderschenkels 2-3 stuks                            2 teentjes knoflook in plakjes 5 el sojasaus                                                      1 hele steranijs 2 el Chinese rijstwijn of droge Sherry                      1 el sesamolie Leg het vlees in een grote braadpan met dikke bodem, giet er zoveel water op, dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook op hoog vuur en schep het schuim er evt. met een schuimspaan af. Zet het vuur laag, voeg al Lees meer…

Kaasplankje Nieuw Tuinzight

Zachte geitenkaas                                    Fenegriek geitenkaas                                Extra belegen kaas                                   Overjarige Kaas                                      Cranberrybrood van Hoeve Biesland      Druiven van Nieuw Tuinzight Druivenmosterd Nieuw Tuinzight Vijgenjam/appelstroop/kweepeercompote Pak een mooie plank. Leg de kaasjes gezellig neer, van mild naar sterk. Als je de kaasjes van hierboven gebruikt, begin met de zachte geitenkaas, vervolgens de fenegriekkaas, extra belegen en tot slot de overjarige kaas. Toast een paar sneetjes cranberrybrood, leg een trosje druiven op de plank en vul twee bakjes met de Lees meer…

Hartige taart met snijbiet van Ottolenghi

5 velletjes hartige taartdeeg                      1 bosje snijbiet                                        75 g feta 100 g ricotta 50 g geraspte kaas Olijfolie                                                  1 rode ui                                                1 rasp van citroen 2 teentjes knoflook                                  zout peper 1 handje verse munt                                1 handje peterselie                                  1 handje verse salie                                 15 g pijnboompitten 15 amandelschaafsel  Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en hak de knoflook en verse kruiden fijn. Snij de snijbiet (zowel de steel als het blad) grof. Bak Lees meer…

Venkelrisotto met venkelworstjes van Hoeve Biesland

1 liter water                                            2 groentebouillonblokjes                           Witte wijn Olijfolie om in te bakken                           300 g risottorijst 1 klontje roomboter                                 100 g feta 100 g Parmezaanse kaas 1 citroen 2 sjalotten                                              4 venkelworstjes 1 teentje knoflook                                    2 takjes basilicum 1 grote venkelknol/2 kleintjes                    Breng een steelpannetje met het water en de groentebouillonblokjes aan de kook. Pel en snipper de sjalot. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de venkelknollen in de lengte, verwijder de kern en snijd Lees meer…

Broccoli-pompoenquiche

Ook lekker als lunch 200 gram spekblokjes                              350 gram broccoli, in kleine roosjes            300 gram pompoen, in blokjes                  125 g feta, verkruimeld 4 eieren 1 eierdooier 200 g crème fraîche 1 rol bladerdeeg/pakje                              vierkante bladerdeelvellen                          peper en zout  Verwarm de oven voor op 200 graden Bak de spekjes uit in een droge koekenpan, schep ze op een bord met een vel keukenrol Blancheer de broccoli en stukjes pompoen om en om in kokend water. Beide Lees meer…

Boerensmoothie

1 banaan                                                Sap van 1 citroen 1 verse mango                                        2 handjes boerenkool in dunne reepjes 2 medjool dadels, ontpit           Voeg alles toe in blender en blend! Of mix glad met een staafmixer. Verdun met scheutjes water.  Optioneel: Toevoegen: 1 tl chiazaad/lijnzaad/hennepzaad Verdun met plantaardige melk/yoghurt i.p.v. met water i.p.v. mango, gebruik ananas i.p.v. vers fruit, gebruik diepvriesfruit

Boerenkoolsalade met zoete aardappel en krokante kikkererwten

1 rijpe avocado                                       klein bosje peterselie 4 handjes spruiten                                   2 el (Dijon) mosterd 1 blik Kikkererwten                                  2 el Tahin (sesampasta)                1 teen knoflook, geperst                           Handje geraspte Parmezaan 1 bos Boerenkool, in dunne reepjes            zout & peper 2 citroenen, alleen het sap                        olijfolie 2 kleine of                                              2 el komijnpoeder 1 grote zoete aardappel in blokjes/schijfjes 2 el paprikapoeder (gerookt kan ook) Verwarm de oven voor op 220 graden  Doe de zoete aardappel en de spruitjes in een ovenschaal, bestrooi met paprikapoeder, komijnpoeder, Lees meer…

Melanzane alla Parmigiana

2 personen 3 aubergine                                                        1 hand verse basilicum 2 blikken gepelde tomaten                                    olijfolie 2 tenen knoflook, geperst                                     Parmezaanse kaas 1 el gedroogde oregano                                        Peper & zout 2 bollen mozzarella (voorkeur heeft buffelmozzarella) Snij de aubergine in lengte in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik. Een mandoline werkt het beste, als je deze hebt.  Leg de aubergineplakken in laagjes in een kom of vergiet en strooi tussen iedere laag een wat zeezout (wees niet te Lees meer…