Kerstrecept #4 | Bijgerechten

Ingrediënten | 4 personen Stoofperen 8 stoofperen 500 ml rode wijn 50 g basterdsuiker 1 kaneelstokje 2 st. steranijs 5 kruidnagels 3 stukjes sinaasappelschil Aardpeerpuree 750 g aardperen 500 g kruimige aardappels 1 teen knoflook 50 ml melk klont roomboter 3 takjes peterselie 2 el hazelnoten optioneel: Hazelnootolie voor extra smaak Spruiten 750 g spruiten olijfolie Zout & peper Stoofperen Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten. Snijd een klein stukje van de Lees meer…

Kerstrecept #3 | Lamsbout en groentes uit de oven met rode portsaus en bloemkoolpuree

Ingrediënten | 4 personen Lamsbout Lamsbout 750 gram Bosje verse kervel Bosje verse dragon Roomboter Bol knoflook Zout & peper Rode portsaus 400 ml rode port (Ruby) 200 ml vleesfond 6 takjes tijm 4 tl zwarte peperkorrels Groentes uit de oven Oranje pompoen 2 paarse zoete aardappels 6 gekleurde wortels (geel/oranje/paars) Bloemkoolpuree 1 bloemkool 100 ml slagroom Lamsbout uit de ovenVerwarm de oven voor op 220 graden. snijd het stuk lam in met een scherp Lees meer…

Kerstrecept #2 | Gebraad van knolselderij met linzensalade, sinaasappel en pastinaak

Ingrediënten | 4 personen Knolselderij 1 knolselderij 2-3 el boter 1 el venkelzaad 1el karwijzaad 1 bol knoflook 1-2 takjes rozemarijn 2 sinaasappels 2 citroenen 2 el mosterd 1 el rode wijnazijn Linzensalade 2 pastinaken 1 liter groentebouillon 250 g belugalinzen 1 laurierblad 50 g walnoten Hand winterpostelein Dressing Walnootolie 1 el wijnazijn 2 el honing 1/2 el grove mosterd 1 sjalot 1/2 teentje knoflook Gebraad van knolselderij Verwarm de oven voor op 225 graden. Lees meer…

Kerstrecept #1 | Biologische Bieslandse Rib Eye met paddenstoelen en rode wijnsaus

Ingrediënten | 4 personen  Rib-Eye 1 kg Rib Eye Rozemarijn 1 bol knoflook Roomboter Olijfolie Paddenstoelenmix 200 gram gemengde paddenstoelen Olijfolie 2 tenen knoflook gepeld Rode wijnsaus Aanbaksel van de Rib Eye 2 tenen van de knoflook uit de oven 25 ml balsamicoazijn 300 ml runderbouillon 300 ml rode wijn Rib-EyeVerwarm de oven voor op 175 graden. Haal de teentjes uit de bol knoflook en plet deze een voor een met de platte kant van Lees meer…

Lasagne met pompoen, ricotta, salie en spinazie

4 personen 1 kg pompoen, geschild en in blokjes Olijfolie                                                  2 tenen knoflook Peper                                                     Zout                                                      2 tl gedroogde chilipepertjes Bosjes salie, fijngehakt  200 g spinazie 1 citroen, schil geraspt 250 g ricotta                                           3 el creme fraiche                                    100 g Parmezaanse kaas, geraspt  250 g mozzarella                                     6-8 verse lasagnevellen Verwarm de oven voor op 220 graden Doe de stukjes pompoen in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet 20-25 minuten Lees meer…

Schorseneren met paddenstoelen, room en parmezaanschilfers (bijgerecht) – ook lekker als bijgerecht voor het kerstdiner!

2 personen 4 schorseneren Citroensap Olijfolie 10 eetlepels room 300 g (wilde) paddenstoelen Parmezaanschilfers Schil de schorseneren eerst ongewassen boven een stuk krantenpapier. Dit gaat het gemakkelijkst met een dunschiller. Gooi het afval met het krantenpapier weg. Spoel de schorseneren nu onder de kraan en schil ze opnieuw. Schil drie schorseneren met een dunschiller in platte slierten en leg deze in een kom met water met wat citroensap (om verkleuring te gaan). Schil de laatste schorseneer ook Lees meer…

Zuurkool plaattaart

2-3 personen 1 rol vers bladerdeeg                               300 g zuurkool  ½ rookworst        ½ appel 50 g geraspte oude kaas 1 ei                                                       75 g crème fraîche                                   1 tl mosterd                                            peper en zout  Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rol het bladerdeeg uit. Keep het deeg iets in met een mes langs de randen van het deeg (ong. 1 cm) en prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk de randjes met een beetje eigeel. Lees meer…

Worteltaart met frisse topping

1 sinaasappel                                                     1 el gemalen kaneel 100 g rozijnen                                                    140 g basterdsuiker 125 zonnebloemolie                                             280 g fijngeraspte wortel 115 volkoren bloem                                             2 bio eieren 1 tl bakpoeder                                                     115 zelfrijzend bakmeel  1 tl baking soda                                                  100 g walnoten ToppingRoomboter (op kamer temperatuur)                       sap van een halve citroen Roomkaas                                                          60 gram poedersuiker Verwarm de oven voor op 160 C.  Rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, Lees meer…

Vega Chili met zoete aardappel en bonen

4 personen 2 zoete aardappels                                   1 ui                                                      2 tl kaneel                                              1 tl komijnpoeder                                    1 tl paprikapoeder                                   2 rode paprika 1 gele paprika 1 rode peper 1 blik cannellini bonen (400 g) 1 blik gepelde tomaten (400 g) Bosje koriander Warm de oven voor op 180 graden Pel en snijd de zoete aardappel in blokjes. Doe op een bakplaat en hussel even om met olijfolie. Strooi er dan van elk kruid wat overheen: kaneel, paprikapoeder en Lees meer…

Stoofpotje voor Sinterklaas

4 personen 1 kilo biologische stoofblokjes                    1 el bloem ½ koolraap                                             2 uien                                                    1 winterpeen                                          3 kruidnagels 2 laurierblaadjes 2 handjes kruidnoten Tomatenpuree                                         200 ml rode wijn                                     Zout & peper 200 ml runderbouillon                              Roomboter Olijfolie Breng de stoofblokjes op smaak met peper en zout. Bestrooi het vlees rondom met bloem. Verhit een flink klont roomboter en een scheutje olijfolie in een stoofpan en laat de pan goed heet worden. Voeg het vlees toe en braad Lees meer…

0