Pesto van winterpostelein

200 g winterpostelein 75 g walnoten, geroosterd 150 g parmezaanse kaas 2 teentjes knoflook 1 dl goede olijfolie Was de postelein goed. Maal de postelein met een blender/staafmixer met de geroosterde walnoten, de kaas en de knoflook fijn.  Voeg de olie toe en ‘pulse’ nog een paar keer, zodat de olie met de rest vermengd. Breng op smaak met peper en zout. Lekker als saus voor pasta! 

Bieten-chocoladelaart

Olijfolie om in te vetten Bloem 300 g pure chocolade (70% cacao) 250 g bietjes, geschild 4 grote bio-eieren 150 g kristalsuiker 120 g amandelmeel 1 tl bakpoeder 1 tl cacaopoeder Warm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in met olijfolie. Knip een ronde vorm uit bakpapier die op de bodem van de springvorm past. Bebloem de zijkant van de springvorm en klop de springvorm uit, zodat er alleen een dun laagje Lees meer…

Shakshuka met venkel

4 personen 1 venkelknol olijfolie 1 teentje knoflook 300 g trostomaatjes 4 eieren 1/2 bosje munt 1 el sumak Snijd de venkel in dikke plakken en halveer ze. Verhit in een grote koekenpan 2 wat milde olijfolie en bak de venkel in 8-10 min. rondom goudbruin op middelhoog vuur. Voeg na 5 min. de knoflook toe. Voeg na weer 5 min. de trostomaatjes toe en bak alles nog 5 min. en schep af en toe Lees meer…

hoisin witlofwok met shiitakes

4 personen 170 g shiitakes 4 stronken witlof 1 el sesamzaad olie 3 el hoisinsaus paar sprieten bieslook voor erbij: eiermie Snijd de shiitakes in stukjes en de witlof in parten. Verhit een wok zonder olie en rooster het sesamzaad in circa 3 minuten goudbruin. Schep het uit de wok en houd apart. Verhit een scheut arachideolie in de wok en wok de shiitakes op hoog vuur in circa 2 minuten goudbruin en krokant. Voeg Lees meer…

Makkelijke lasagne met aubergine

6 personen 3 aubergines 3 uien 6 tenen knoflook 1 bos salie olijfolie 1 tl chilivlokken 1 citroen 2 blikken gepelde tomaat 80 g geraspte kaas 80 g parmezaan 300 g verse lasagnevellen 50 g geblancheerde amandelen Zet een grote braadpan met 250 ml water op matig vuur. Halveer de aubergines in de lengte en leg ze in het water. Pel en snijd de uien in kwarten, leg ze erbij en kook ze 20 minuten Lees meer…

Gestoofde Snijbiet

2-4 personen 800 gram snijbiet                         85 gram boter                             zout en peper  200 milliliter kippen- of groentebouillon 60 gram Pecorino kaas  Verwijder de droge delen van de stelen van de snijbiet. Snijd het snijbiet blad inclusief de nerven in stukken van zo’n 2 centimeter. Was het goed en laat het uitlekken. Smelt de boter in een pan met een deksel. Roer de snijbiet erdoor en laat het iets slinken. Voeg nu de bouillon toe met peper en Lees meer…

Komkommers op zuur

2 komkommers                           2 steranijs 2 sjalotjes                                   75 g kristalsuiker ½ tl gemalen kurkuma  2 tl mosterdzaad                          150 ml azijn  Snijd de komkommers in de lengte in half lange stengels. Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne ringetjes Doe de komkommer en de sjalotjes in een kom en verdeel hier 2 tl zout over. Laat 45 minuten intrekken en spoel het geheel dan goed schoon.  Doe alle overige ingredienten in een pan aan de kook Lees meer…

Rode kool steak met honing, feta en walnoten

4 personen 1 flinke rode kool                         300 g gehakt                               75 g walnoten                             2 el olijfolie                                 2 el balsamico 1 el honing 100 g feta Verse peterselie Peper en zout Verwarm de oven voor op 200˚C. Snijd de rode kool in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 cm per plak. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak een marinade van de olijfolie, balsamico, honing en peper en zout. Smeer hier de rode kool schijven goed mee in. Herhaal dit Lees meer…

Geroosterde knolgroentes met citroenmayonaise

2 personen ½ knolselderij, schoon en in blokjes            2-3 pastinaken, in blokjes gesneden           Verze rozemarijn en tijm                           3 teentjes knoflook                                  2 el olijfolie                                             Mayonaise 2 eidooiers 1 el mosterd 1 tl citroensap Peper en zout                                          rasp van 1 citroen 200 ml zonnebloemolie  Verwarm de oven voor op 180˚C. Maak de knolgroenten schoon en snij in gelijke stukken. Spreid deze uit op een bakplaat en zorg dat ze niet boven op elkaar komen te liggen. Besprenkel Lees meer…

Aziatische Kippensoep

4 bosuien                                  6 cm gember                                4 eieren 400 g rijstnoedels of witte rijst 500 g kippendijen                        1 paksoi 1 tl zout & peper Snijd 2 bosuien in stukken van 5 cm en de gember in plakken. Doe samen met de kippendijfilet in een pan en giet er net zo veel water op dat alles onder staat (minstens 1,5 liter). Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot Lees meer…

0