Havermout-appelontbijt

4-6 porties Advies: bereid ’s avonds voor, dan heb je ’s ochtends meer tijd voor andere dingen! 1 banaan, geschild en geprakt                   160 g havermout                                     475 ml (plantaardige) melk                      snuf kaneel 75 g verse blauwe bessen  1 middelgrote appel in dunne plakjes Doe de banaan, havermout, melk en kaneel de avond van tevoren in een grote bak die je luchtdicht kunt afsluiten. Meng alles goed en zet de bak in de koelkast. Verwarm ’s ochtends – voor je onder de douche springt – de oven voor tot 180 °C. Meng Lees meer…

Boerenkool-knolselderijstamppot met rookworst croutons

4 personen 1 knolselderij                                                      600 g kruimige aardappelen                                  500 gram gesneden boerenkool                            1 rookworst                                                        200 ml melk Mosterd  1 el olijfolie zout peper Schil de knolselderij en snijd hem in stukken van 3 cm. Breng de knolselderij met de aardappelen met wat zout aan de kook. Verdeel de boerenkool over de aardappelen en knolselderij. Zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan in 15 min. gaar worden. Snijd ondertussen de rookworst Lees meer…

Broccolisoep met munt en ricotta

3 personen 400 g broccoli                                         2 stengels groenselderij                            1 liter kippenbouillon/groentebouillon 1 knoflookteen                                        Olijfolie ricotta ½ bosje munt Schil de knoflook en hak het fijn. Doe dit ook met de groenselderij en broccoli.  Hak de muntblaadjes fijn, bewaar een paar voor de garnering Verhit een scheut olijfolie in de pan, bak de knoflook en groenselderij zo’n 2-3 minuten en voeg dan de broccoli en de bouillon toe.  Kook de groentes zo’n 5 minuten en pureer Lees meer…

Knolselderij Boulangère

Voor 6 personen 570 g knolselderij                                    Handvol verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie)  1 knoflookteen 400 ml biologische groentebouillon 2 uien                                                    50 g ongezouten roomboter broodkruim  2 tl olijfolie         Verwarm je oven voor op 200 °C of stand 6.  Hak de verse kruiden fijn, snij de ui in dunne reepjes evenals de aardappels en de knolselderij Verhit de olijfolie in een pan en bak de uien en de verse kruiden tot ze zacht zijn.  Snijd de Lees meer…

Bloemkool taco’s

Voor 4 taco’s Halve bloemkool, in roosjes gesneden 4 taco’s  3 el olijfolie                                2 bosuitjes, in ringen  2 tomaten in partjes gesneden 1 kwart rode kool in hele dunne reepjes 4 stengeltjes koriander, fijn gehakt  4 radijsjes in dunne plakjes  1,5 tl komijn                               1 tl chili poeder                            1 tl kerriepoeder                          1 teentje knoflook, geperst      Voor de dressing      3 el crème fraîche                        sap van een halve limoen 1 el mayonaise                            zout & peper  Verhit de oven Lees meer…

Koude rijstnoedels met koolrabi en avocado

2 personen Ook lekker als lunch! 1 portie rijstnoedels                      1 grote koolrabi                           paar handen verse koriander          1/2 rode peper                            handje pinda’s                             een pittige Aziatische saus zoals Sriracha (optioneel) 1/2 avocado in blokjes                  Voor de dressing:  sap en rasp van 1 limoen   1,5 el sojasaus 1 eetlepel rijstazijn 1 teen knoflook geperst 1 theelepel verse gember, geraspt Kook de rijstnoedels. Spoel ze af met koud water en laat ze verder afkoelen. Mix de ingrediënten voor de dressing Lees meer…

Gekleurde wortels uit de oven

4 personen Als Bijgerecht 70 g gekleurde wortels                 Een paar verse takjes tijm of rozemarijn 3 tenen knoflook, in z’n geheel geplet Rode wijnazijn                             Olijfolie                                       Zeezout en zwarte peper uit de molen  Verwarm je oven voor op 200 °C of stand 6. Hussel de wortels met een flinke slok olijfolie, een scheut azijn, zout en peper, de takjes tijm/rozemarijn en de tenen knoflook door elkaar.  Leg ze in een braadslee of aardewerken schaal, dek ze Lees meer…

Pompoen met linzen, pruimen en geitenkaas |

2-4 personen 1 flespompoen                                       250 g gewelde gedroogde pruimen Kopje linzen naar keuze, gekookt               200 g zachte geitenkaas   handje verse tijm Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.  Leg de helften met de snijvlakken naar boven op een bakplaat en bak 20 minuten. Haal de twee pompoenhelften uit de oven en hol deze verder uit. Houd een randje van zo’n halve centimeter over. Gooi het Lees meer…

Bieslandse entrecôte met uienjus en gesmoorde pastinaak

4 personen 4 Bieslandse entrecôtes                                                     2 el boter (voor de jus)                                                          1 ui, gesnipperd                                                  4 pastinaken                                                      bloem runderfond 2 el uiencompote/chutney                                     250 g cavolo nero (palmkool)                                ½ bosje tijm 3 takjes geplukte rozemarijn olijfolie  2 el boter (voor de pastinaak) zout en peper Verhit voor de jus de boter in een pan en fruit er de ui ca. 4 minuten in. Voeg de tijm en de bloem toe en fruit nog ca. 1 minuut. Voeg al Lees meer…

Pasta met spruiten, roquefort en sinaasappelkruim

4 personen 300 g penne                                                      700 g spruiten schoongemaakt, grote gehalveerd     150 g Roquefort                                                  200 g crème fraîche 1½ el pijnboompitten                                           1 ciabatta liefst afbak 1 teen knoflook 1 el biosinaasappelrasp 3 el parmezaan geraspt 50 ml melk 4 el olijfolie                                                        Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Kook of stoom de spruiten in ruim water met zout in 6-8 min. zodat ze iets zachter zijn, maar nog niet beetgaar. Giet de spruiten af en laat ze goed uitlekken. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord. Verhit in Lees meer…

0