Luchtige worteltaart

250 gr boter                             250 gr lichte basterdsuiker5 eieren, gesplitst 1 (bio)sinaasappel (rasp+sap)170 gr bloem                          1 tl bakpoeder                           100 gr amandelen                       100 gr walnoten (+beetje extra als topping)1 tl kaneel                                 1/2 tl nootmuskaat1/2 tl gemalen kruidnagel             250 gr wortel, geraspt                                 100 gr mascarpone100 gr monchou                         2 (bio)limoenen85 gr poedersuikerzout Verwarm de oven op 180 graden. Vet een vierkant cakeblik lichtjes in met boter en bekleed met bakpapier. Rasp de schil van de sinaasappel en pers Lees meer…

rood-gele stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Je hoeft niet te wachten tot kerst om stoofpeertjes te maken. Hartstikke lekker op een doordeweekse dag, niet alleen naast het avondeten, maar ook als toetje met wat Griekse yoghurt en notencrumble! 12 Gieser Wildeman peren 750 ml witte wijn100 gr kristalsuiker1tl kurkuma500 ml water400 ml rode port50 gr bruine suiker                      100 ml bietensap1 el citroen1 tl maïzena Schil de peren maar laat het stengeltje eraan, snij een heel klein kontje af zodat de peren rechtop Lees meer…

Zoetzure spruiten

Zoetzure spruiten van Ottolenghi | 2 personenAls je spruiten flink heet maakt, verdwijnt de bittere smaak. Dus geef ze van jetje!500 gr spruiten               5-7 el olijfolie2 bossen lentui               2 rode jalapeno2 el chilisaus                  1 el sojasaus2 el sesamolie                 1 tl rijstazijn1 tl ahornsiroop             peper en zout Was en snij de kontjes van de spruiten, halveer ze en zet weg. Snij de bosui in ringen, verwijder de zaadlijsten van de pepers en snij Lees meer…

Caldo Verde

400 gr aardappels 400 gr kikkerewten 200 gr russische boerenkool 200 gr palmkool/boerenkool 1 chorizo 1 grote gele ui 2 tenen knoflook extra vergine olijfolie 800 ml runderbouillon          Schil de aardappels, snij in stukken en zet apart. Snij de ui in grove ringen, zet apart. Snij de chorizo in halvemaantjes en doe in een soeppan met dikke bodem. Bak de helft van de chorizo op 2 minuten op laag vuur of tot de olie uit Lees meer…

Herfstsalade met snijbiet

Mijn lievelingssalade voor de herfst. Kruidig, aards en lauwwarm. Maak er met een blikje linzen en wat gegrilde halloumi een maaltijdsalade van. 1 courgette 7 el traditionele olijfolie 250 gr kastanjechampignons 200 paddenstoelen 2 tl gedroogde oregano 1 el wittewijnazijn 2 tl Franse mosterd 1 sjalot halve teen knoflook 100 gr rucola 150 gr snijbiet 4 el geroosterde amandelen Verhit de grillpan. Snijd de courgette in dunne schuine plakken, bestrijk met 2 el olie en Lees meer…

Knolselderij met linzen en hazelnoten

Herfstig kokkerellen met knolselder uit eigen tuin! Lekker wat lauwwarme plakjes gerookte ganzenborst. 4 personen. hazelnoten – 60 gram hele, met vlies linzen – 200 gram (Puy) water – 7 dl laurierblad – 2 thijm – 4 takjes knolselderij – 1 kleine (650 gram) geschild en in dikke chips van 1 cm gesneden olijfolie – 4 eetlepels hazelnootolie – 3 eetlepels rode wijnazijn – 3 eetlepels munt – 4 eetlepels, fijngesneden zout & peper Verhit de oven tot 140 graden. Strooi de hazelnoten op een Lees meer…

Surinaamse Zuurkool

Dit is me toch eens comfortfood. Laat je niet afschrikken door het lange recept, aan het eind hoef je maar één pan af te wassen! Voor 4 personen. 250 gr zuurkool 1 ui 1 tomaat 2 teentjes knoflook 200 gr kippenboutjes 75 gr spekblokjes 1 rookworst 200 gr rijst 250 gr vastkokende aardappelen halve tl nootmuskaat 2 pimentkorrels 1 salaamblaadjes 1,5 el tomatenpuree halve madame Jeanette half bosje selderij halve tl korianderpoeder 1,5 dl water Lees meer…

Cannelloni met snijbiet

Cannelloni met snijbiet met 6 personen. Een Italiaanse klassieker met lekker Hollandse vulling! 600 gr snijbiet 1 ui 2 teentjes knoflook 1 laurierblaadjes 2x 400 gr tomaten in blik 250 gr ricotta 250 gr mozzarella 150 gr cannelloni 1 ei 50 gr parmezaanse kaas halve citroen zwarte peper en zout Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de snijbiet in grove reepjes en doe met een klontje boter, een scheutje olijfolie, de nootmuskaat en Lees meer…

0