Kip-prei pastei

Zodra je ergens een laagje uitgerold deeg overheen spreidt, er wat ei op smeert en het geheel in de oven zet ben ik verkocht. Pasteitjes worden wat mij betreft veel te weinig gegeten in Nederland. Zo even uit het vuistje, of een grote Engelse pie als avondeten. Met een mes door een knapperig laagje deeg gaan, de wolk stoom die volgt en dan moet de hele eet-ervaring nog komen. Geweldig. Voor 4 personen. Voor de Lees meer…

Paddestoelenlasagne van Ottolenghi

Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur (bv. 250 graden) op de hetelucht-stand. Hak de verse paddenstoelen in fijne stukjes met een keukenmes of in de keukenmachine. Stort ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een flinke scheut olijfolie en een snuf zout. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven, zet apart en draai de oven naar 220 graden. Laat intussen de gedroogde paddenstoelen en de Lees meer…

Stamppot met winterpostelein

300 gr winterpostelein, fijngesneden1 kilo aardappels100 gr zachte geitenkaas1 el mosterd2 lente uitjes, in ringetjesklontje roomboterzeezout 1. Schil en snijd de aardappels in stukjes. Kook de aardappels in wat gezouten water tot beetgaar en giet af, bewaar een beetje van het kookvocht. 2. Doe de rookworst in de verpakking in een pannetje heet water, laat ongeveer 12 minuten opwarmen zonder te koken.3. Stamp met een pureestamper luchtig, voeg de boter, geitenkaas en lente ui toe. Lees meer…

Risotto met bloemkool en chilibroodkruim

1 bloemkool, in kleine roosjes        1000 ml bouillon (ik gebruik groente of kip)400 gr risottorijst                        300 ml witte wijn200 gr Parmezaanse kaas 1 rode ui2 teentjes knoflook                      3 stengels groenselder4 ansjovisfilets                            1 rode pepereen oud stuk stokbrood of 4 boterhammen50 r boter 1. Zet een pan met dikke bodem op laag vuur. Giet er ongeveer 2 eetlepels olijfolie in. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de bleekselderij in kleine blokjes, doe Lees meer…

Snelle kip cashew met tatsoi

Maak ik graag op een doordeweekse avond, een grote portie zodat je nog wat over hebt voor lunch! Genoeg voor 2 personen en 2 keer lunch.4 kippendijen/1 blok tofu        1 tl maizena      2/3 paprika’s, in stukkenbosui, in stukken van 2,5 cm         handje cashewsbos tatsoi                                   1 tl sojasaus1 tl gulu djawa                            1 tl oestersauskwart tl vissaus                           halve tl chilivlokken4 kafir blaadjes                           300 gr rijst                                 1. Zet de rijst op in de rijstkoker of pan, doe Lees meer…

Bruine bonen met rijst en spitskool

Bruine bonen met rijst en spitskool      Dit eet ik zelf heel graag! Surinaamse stijl en lekker vegetarisch. Genoeg voor 4 personen.2 grote potten bruine bonen                      4 tomaten2 el tomatenpuree                                   6 teentjes knoflook1 flinke gele ui                                        1 spitskool350 gr basmatirijst                                  4 maggiblokjes2 laurierblaadjes                                      10 peperkorrels + 6 pimentkorrels1 rode of madame jeanette peper               2 kafirblaadjesselderijzout & peper 1. Snijd de uien in dikke halve ringen. Zet een pan op het vuur met wat olie. Bak de Lees meer…

Labneh met gekarameliseerde venkel

3 el extra virgine olijfolie2 witte zoete uien1 venkel, zonder kern en in stukjes1 tl verse thijmzout100 ml sherry2 tl worcestershire sauce500 gr griekse yoghurt1 klein knoflookteentje 1. Doe de griekse yoghurt in een kaasdoek en hangt op boven een bak of de gootsteen. Laat het vocht er zo langzaam uitlopen. Na een uur of drie heb je labneh. 2. Verhit in een sauspan de olie op laag vuur. Voeg de venkel, thijm en uien Lees meer…

Orecchiette met boerenkool

Weinig ingrediënten en toch lekker eten. De Italianen kunnen het als geen ander, dat zien we ook maar weer in dit recept! Bijgerecht 4 personen. 400 gr orecchiete of oortjespasta               een bos mini boerenkool2 teentjes knoflook                                  één kleine rode peperzout                                                      4 el extra virgine olijfolie 1. Breng een pan gezouten water aan de kook. Snijd de boerenkool in dunne reepjes. De kool moet ongeveer 10 minuten koken, hij kan samen in de pan met de Lees meer…

Gratin met knolselderij

Herfstig genieten voor 4 personen. 1 knolselderij      300 gr aardappelen                     300 ml slagroom250 ml melk                              0,5 tl verse tijmblaadjes1 tl zout                                     150 gr grûyere120 gr parmezaan                       2 teentjes knoflook, in plakjes                    1. Schil de knolselderij met een aardappelschilmesje of een koksmes. Snijd de knolselderij daarna in 4 kwarten en snijd ieder kwart in dunne plakken. Schil de aardappels en snijd ook in zo dun mogelijke plakken.2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet Lees meer…

Salade van geroosterde bloemkool & hazelnoten (evt. met kip)

Voor 2-4 personen. 1 bloemkool (in roosjes) 5 eetl. olijolie 30 gr hazelnoten 1 flinke stengel bleekselderij 1½ theelepel ahornsiroop 10-20gr fijnegesneden peterselie 50 gr granaatappelpitten ⅓ theelepel kaneel 1 eetl. (sherry)azijn zout en zwarte peper (Voor de liefhebber: combineer met gegrilde kippenpootjes). Verhit de oven voor op 220 graden celsius Snij de bloemkool in roosjes en vermeng de roosjes met 3 eetlepels olijfolie, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper. Verdeel ze in Lees meer…

0