Kippensoep

Ik ben gek op kippensoep met een lekker heldere bouillon. Dit is hoe ik ‘m maak!1 soepkip300 gr kipkarkas of andere botten1 flinke wortel                            4 bosuitjes1 paksoi1 teen knoflook                         6 peperkorrelsScheutje sojasaus                       duim gemberHandje orzo                            Als je karkassen of botten gebruikt, zet ze dan even op in koud water, laat snel aan de kook komen en giet daarna af. Doe de soepkip en botten in een flinke pan, zet onder water tot helemaal ondergedompeld. Breng Lees meer…

Oosterse koolrolletjes

Je hebt een stoommandje nodig voor die recept, die kan je het beste bij de Oriental halen of bij de toko in de buurt! 1 savooiekool      200 gr surimi200 gr kipgehakt                       1 el geraspte kokosChilisaus                                    2 lente uitjes1 rode chili                               1 teentje knoflook1 tl trassi                                 1 el verse gember1 stengel citroengras                   snuf nootmuskaat1 tl komijn                                 2 handje koriander1 tl kokosolie                              1 limoen1 tl sesamzaad                           2 tl sesamoliezwarte peper                             vissaus Breng een grote pan met water met een Lees meer…

Vriendenactie

Krijg allebei één gratis kistje via onze vriendenactie Blij met je Kistje vol Smaak en samen met je vrienden vooroplopen in groene gezonde voornemens? Het is heel simpel. Tip een vriend over Kistje vol Smaak een maak hem/haar lid. Jij én je vriend(in) krijgen allebei je eerstvolgende kistje gratis. Allebei een gratis kistje. Doe jij ook mee? Het werkt zo: Zoek je leukste vriend(in) uit! Vertel hem/haar over onze vriendenactie. Je vriend(in) schrijft zich in Lees meer…

Hete Bliksem!

Het is belangrijk om vaak en boers ‘HEITE BLIKSUM’ tegen je familie te roepen als dit maakt. Bijgerecht 4 personen. 700 gr kruimige aardappels         300 gr goudrenet of rode boskoop300 gr elstars                            1 takske rozemarijn50 gr roomboter                        zout en peper Schil de aardappels en snij in stukken, doe met het takske rozemarijn in een pan gezouten water en kook 10 minuten. Schil en snij ondertussen de appels, snij in grove blokjes. Als de aardappels 10 minuten hebben Lees meer…

Vlaamse Hutsepot

Hutsepot is iets ander dan Hutspot, zo leerde Julius Jaspers mij in de stoofbijbel. Aangezien ik stiekem denk dat Belgen betere Bourgondiërs zijn dan Hollanders gaan we het uitproberen. Je moet aan het eind trouwens flink de pan ‘hutsen’, schudden dus. Dan breken de aardappels en mengt alles lekker. 2 uien, gesnipperd 2 eetlepels zonnebloemolie 50 g boter 2 teentjes knoflook, geplet 200 g winterpeen, gesneden 1 pastinaak, gesneden 1 prei, gesneden 3 stengels bleekselderij, Lees meer…

Forel met tomatensalsa en paarse wortels

Dit zijn twee recepten van Ottolenghi die ik zo lekker vind samen. Beiden zijn zoetig en een beetje zuur. De forel is zoet van sinaasappel en krenten, met het zure van tomaten en limoen. De wortels zuur van yoghurt en zoet van kaneel. Geweldige combinatie gewoon. Laat je niet afschrikken door de hele forel, het valt reuze mee en is ontzettend lekker. 300 gr cherrytomaatjes, in vieren 2 sinaasappels, 1 tl rasp en 1 el Lees meer…

Gekarameliseerde witlof met saus van mandarijn-grapefruit.

Jongens! Witlof met mijn favoriete citrusvruchten, boter en honing. Ik ga hem serveren als bijgerecht met wat dikke plakken zuurdesem. 1 el milde olijfolie 1 el vloeibare honing 4 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd 50 g boter fijngeraspte zeste van 1 onbespoten mandarijn en 50 ml sap 1 theelepel fijngeraspte grapefruitzeste en 50 ml sap 30 ml donkere sojasaus 4 takjes tijm, alleen de blaadjes Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Verwarm de Lees meer…

Parmentier de Canard Confit (en aardperen)

Een dampende schaal die rechtstreeks uit de oven op tafel wordt gezet kán gewoon geen slechts nieuws zijn. Genoeg voor 4. 500 g aardpeer 2 grote aardappelen 2 stukken gekonfijte eend 2 sjalotten 250 ml droge witte wijn 1 laurierblad 1 takje tijm 1 takje rozemarijn 1 theelepel quatre epices specerijen 20 g boter 150 ml room zout en peper vers geraspte nootmuskaat Schil de aardappelen en aardpeer. Doe aardpeer in water met azijn of Lees meer…

Winterse Zoete aardappelstamppot

500 gr zoete aardappels twee handen winterpostelein 200 gr kikkererwten 200 gr oesterzwammen snuf gerookt paprikapoeder peper en zout olijfolie klontje boter handje pecorino Leg de aardappels met schil en al in de oven, zet de oven op 180 graden en laat in ongeveer 30 minuten gaar poffen, prik in de aardappels om te kijken of ze helemaal zacht zijn. Bak ondertussen de oesterzwammen met wat peper, zout, olijfolie en het gerookte paprikapoeder tot goudbruin. Lees meer…

Luchtige worteltaart

250 gr boter                             250 gr lichte basterdsuiker5 eieren, gesplitst 1 (bio)sinaasappel (rasp+sap)170 gr bloem                          1 tl bakpoeder                           100 gr amandelen                       100 gr walnoten (+beetje extra als topping)1 tl kaneel                                 1/2 tl nootmuskaat1/2 tl gemalen kruidnagel             250 gr wortel, geraspt                                 100 gr mascarpone100 gr monchou                         2 (bio)limoenen85 gr poedersuikerzout Verwarm de oven op 180 graden. Vet een vierkant cakeblik lichtjes in met boter en bekleed met bakpapier. Rasp de schil van de sinaasappel en pers Lees meer…

0