Orecchiette met boerenkool

Weinig ingrediënten en toch lekker eten. De Italianen kunnen het als geen ander, dat zien we ook maar weer in dit recept! Bijgerecht 4 personen. 400 gr orecchiete of oortjespasta               een bos mini boerenkool2 teentjes knoflook                                  één kleine rode peperzout                                                      4 el extra virgine olijfolie 1. Breng een pan gezouten water aan de kook. Snijd de boerenkool in dunne reepjes. De kool moet ongeveer 10 minuten koken, hij kan samen in de pan met de Lees meer…

Gratin met knolselderij

Herfstig genieten voor 4 personen. 1 knolselderij      300 gr aardappelen                     300 ml slagroom250 ml melk                              0,5 tl verse tijmblaadjes1 tl zout                                     150 gr grûyere120 gr parmezaan                       2 teentjes knoflook, in plakjes                    1. Schil de knolselderij met een aardappelschilmesje of een koksmes. Snijd de knolselderij daarna in 4 kwarten en snijd ieder kwart in dunne plakken. Schil de aardappels en snijd ook in zo dun mogelijke plakken.2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet Lees meer…

Salade van geroosterde bloemkool & hazelnoten (evt. met kip)

Voor 2-4 personen. 1 bloemkool (in roosjes) 5 eetl. olijolie 30 gr hazelnoten 1 flinke stengel bleekselderij 1½ theelepel ahornsiroop 10-20gr fijnegesneden peterselie 50 gr granaatappelpitten ⅓ theelepel kaneel 1 eetl. (sherry)azijn zout en zwarte peper (Voor de liefhebber: combineer met gegrilde kippenpootjes). Verhit de oven voor op 220 graden celsius Snij de bloemkool in roosjes en vermeng de roosjes met 3 eetlepels olijfolie, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper. Verdeel ze in Lees meer…

Rode bessen chutney met port en balsamico

Eigenlijk zijn de rode bessen van boer Bart Vromans te lekker om te verwerken. Toch is deze chutney heerlijk bij een kaasplankje, vlees of rodekool. rode bessen rode uien bastardsuiker balsamicoazijn port tijm geschaafde verse gember of gembersiroop zout en peper Meng in een pan met dikke bodem de rode bessen met fijngesneden rode uien, basterdsuiker, balsamicoazijn, gemberwortel of gembersiroop, port en de tijm. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm tot het kookpunt Lees meer…

Snelle quiche met paprika en champignon

Voor ongeveer 4 personen. 125 gr champignons                     1 el paneermeel1 el peterselie                             4 eieren50 gr geraspte kaas                     5 plakken bladerdeeg125 ml room                              |snuf peper75 gerookte spekblokjes               springvorm 18 cm 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignon in plakjes en de paprika in blokjes. Doe de spek in een pan en bak even aan, voeg dan ook de champignon en paprika toe. Bak op halfhoog vuur tot het vocht is verdampt en de Lees meer…

Andijvie á la crème met gehaktballetjes

Nog even genieten van andijvie uit ons eigen kikkerlandje. Mijn favoriete manier om andijvie te eten is á la crème, maar dat geld eigenlijk voor de meeste voedingsmiddelen. Genoeg voor 3-4 personen!30 gram boter                             30 gram bloem100 ml room                              1 grote krop andijvie                    kwart tl nootmuskaat400 gram aardappels                   400 gr gehakt1 ei                                           2 el ketjap1 el sojasaus                               20 gram broodkruim of paneermeel2 sjalotten                                  2 teentjes knoflook1 rode peper                               50 gram boter1. Hak in een keukenmachine de Lees meer…

Shakshuka met Nieuw-Zeelandse spinazie

6 biologische eitjes800 ml passata1 ui2 teentjes knoflookblikje zwarte bonen2 puntpaprika’s400 gr Nieuw Zeelandse spinazie150 gr fetaolijfoliepeper & zout Snipper de ui. Verwarm wat olie in een bakpan met opstaande rand, liefst niet te groot. Als de ui glazig is pers je knoflook erbij, bak nog 1 minuut mee en doe er de passata bij. Snijd de paprika in grove blokjes en voeg toe. Spoel de bonen goed af en doe ook in de pan. Lees meer…

Tom Yum

Tom Yum is een lichte Thaise soep, hij is lekker pittig en vaak gevuld met vis, garnalen en paddestoelen. Als je op Netflix Streetfood Asia hebt gezien (doen!) ken je Jay Fai misschien wel, de Thaise chef die met onder andere haar Tom Yum soep een Michelin-ster veroverde. 1 l  kippenbouillon2-3 kaffir limoenblaadjes, of 1/2 tl limoenschil2 stengels citroengras3-4 teentjes knoflook, fijngehakt1 tl geraspte gember1 verse rode Spaanse peper, gehakt200 gr shiitake sap van 1 limoen2 el vissaus1 el Lees meer…

Gepofte venkel van de barbecue

Venkel heeft een harde kern die je het beste even kan verwijderen. Ik snijd de venkel van boven naar beneden door de helf. Dan kan je heel makkelijk de witte kern eruit snijden. 2 venkels, in helften3 el boter2 teentjes knoflookchilivlokken & zout 1. Pers de tenen knoflook in een schaaltjes, roer er de boter en een halve tl chilivlokken bij. 2. Smeer de boter op de binnekanten van 2 helften van de venkel. Strooi Lees meer…

Zomerse bonensalade van Yvette van Boven

We hebben sinds deze week de Wilde Gin van Yvette in De Winkel. Ik heb nog niet geproefd maar als hij even lekker is als deze bonensalade zit het wel goed!Genoeg voor 4 personen.300 g rode en groene sperziebonen 300 g snijbonen/pronkbonen, in stukjes2 rode paprika’s, in reepjes gesneden         3 el olijfolie2-3 teentjes knoflook, gehakt                    2 el kappertjes1 tl komijnzaadjes                                   2 tl korianderzaadjes4 bosuitjes, in dunne ringetjes                   klein bosje dille, gehaktrasp van 1 citroen                                    zeezout Lees meer…

0