Spruitjes met Parmezaanse kaas en pijnboompitten

Dit recept heb ik van mijn nichtje, die het maakte met kerst. Super simpel en mega lekker bijgerecht! Genoeg voor 4 personen. 700 gr geschoonde spruitjes 2 el arachideolie30 gr panko 3 el pijnboompitten1 tl knoflookpoeder 40 gr Parmezaanse kaas1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de spruitjes, schep om met de olie, panko, pijnboompitten, knoflookpoeder, peper en zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.2. Rooster ca. 15 min. in het Lees meer…

Prei à la crème

Vroeger at ik nooit prei, ik vond het er altijd uitzien als zo’n stengel die in de sloot groeit. Maar nu is het hek van de dam! Prei is geweldig, ik eet ‘m graag gestoofd of in pasteitjes. Genoeg voor 4 personen. 4 preien 25 gr boter1 grote sjalot of 2 kleine 1-2 el crème fraîche1 mespunt zout 1 mespunt peper2 el water 1 tl citroensap2 el witte wijn 1. Snijd de preien doormidden en Lees meer…

Salade met winterpostelein, dadels en amandelen

Deze salade is geweldig! Fris, zoet, zuur en hartstikke gezond. Genoeg voor 2 personen. Doe azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snufje zout door. Laat ze 20 minuten marineren, giet de azijn eraf en gooi hem weg. Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita Lees meer…

Kerstkransje van geitenkaasmousse en biet

Dit is een leuk voorgerechtje waar je je eigen draai aan kan geven. Je maakt eerst geitenkaas mousse, die je in een cirkel op een bordje spuit. Daarop leg je de toppings. Begin de dag van te voren met de gepekelde ui en bieten! De bieten500 gr bieten1 el kristalsuiker1 el witte wijnazijn De mousse280 gr geitenkaas240 ml slagroom + 4 eetlepels De uien200 ml rode wijnazijn1 el suiker1 tl venkelzaad1 tl knoflookpoeder0,5 tl zout Lees meer…

Chinese kool soep

Als je Chinees gaat eten is dit een super bijgerecht. Verwarmend en licht. Genoeg voor 4 personen. 1 cm verse gember, geraspt 3 teentjes knoflook, geperst1,5 liter kraanwater 3 kippenbouillonblokjes400 gr chinese kool, in repen 1 winterpeen1 eetlepel shaoxin rijstewijn/sake/mirin1 el sesamolie 2 bosuien in ringetjes 1. Zet een pan met dikke bodem op het vuur, giet er een beetje olie in en bak de knoflook en gember 2 minuutjes.2.  Voeg de wortel, het water, Lees meer…

Jools favoriete runderstoof van Jamie Oliver

Ik denk dat deze stoof inmiddels bij meer mensen favoriet is dan alleen Jool. Bij mij in ieder geval wel! Voel je vrij om de groenten lekker aan je eigen voorkeur te onderwerpen. Genoeg voor vier personen.1 ui                                           4 wortelpeterseliekleine flespompoen                      verse salieolijfolie                                      klontje ongezouten boter4 wortels                                    800 gr stoofvlees in stukken van 5 cmbloem                                        500 gr aardappeltjes2 tl tomatenpuree                        375 ml rode wijn285 ml runder/groentebouillon       1 Lees meer…

Kip-prei pastei

Zodra je ergens een laagje uitgerold deeg overheen spreidt, er wat ei op smeert en het geheel in de oven zet ben ik verkocht. Pasteitjes worden wat mij betreft veel te weinig gegeten in Nederland. Zo even uit het vuistje, of een grote Engelse pie als avondeten. Met een mes door een knapperig laagje deeg gaan, de wolk stoom die volgt en dan moet de hele eet-ervaring nog komen. Geweldig. Voor 4 personen. Voor de Lees meer…