Bloemkoolsoep met Marokkaanse specerijen en amandelen

1 bloemkool, in roosjes      1l kippenbouillon0,5 tl koriander                 2 tl harissa0,5 tl komijn           0,5 tl kaneelOlijfolie                           50 gram amandelen 1. Doe wat olijfolie in een soeppan en bak de specerijen en de harissa even aan, als het geurig is mogen de bloemkoolroosjes erbij.2. Bak de bloemkool en specerijen een beetje bruin en doe er dan de bouillon bij. Laat in ongeveer 20 minuten zachtjes gaarkoken.3. Bak de amandelen in een droge pan en hak daarna Lees meer…

Rabarbercrumble

300 gr rabarber in stukjes 200 gr appel en/of peer, geschild, ontpit en in stukjes100 gram rietsuiker3 tl port140 gr zelfrijzend bakmeel85 gr koude boter50 gram donkere basterdsuiker50 gram gehakte walnoten25 gram hele havervlokken Doe de rabarber, appel en/of peer, suiker en port in een pannetje en laat 15 minuten zachtjes borrelen. Proef daarna even of de rabarber zacht is en voeg eventueel nog suiker toe. Vet een medium ovenschaal in met wat boter en Lees meer…

Witte Asperges van de BBQ

voor twee tot drie personen 300 gr witte asperges3 el milde olijfoliegrof zout en zwarte peper2 procureurslapjes100 gr boterknoflookbosje peterselie200 gr kleine aardappeltjes Leg de boter buiten de koelkast. Steek de BBQ aan. Kook de aardappeltjes een minuut of tien in gezouten water en laat afkoelen. Verpak de aardappeltjes in aluminiumfolie en leg ze tussen de kooltjes. Schil de asperges rondom en kwast in met wat olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Bestrijk ook de Lees meer…

Zoete rode kool salade van Ottolenghi

Voor de dressing100 ml limoen1 stengel limoengras, gehakt3 tl maple sirup2 tl sesam olie1 tl soya saus½ tl chilli vlokken4 tl milde olijfolie Voor de salade150g macadamia noten10g boter2 tl suiker½ tl zout½ tl chili vlokken7 binnenste bladeren van een savooie kool (170g), over de mandoline/keukenmachine½ rode kool (270g), over de mandoline/keukenmachine2 mango’s, geschild, ontpit en in blokjes1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en in reepjes15g verse munt blaadjes20g korianderblaadjes Voor de dressing: doe alle ingrediënten Lees meer…

Moules à la créme avec knoflookstengels

100 gram boter150 ml roombosje knoflookstengels, in stukken3 sjalotten, gesnipperd1 wijnglas witte wijnklein bosje peterselie, gehakt 1. Spoel de mosselen onder koud water af, verwijder eventuele baarden en gooi kapotte schelpen weg. Als de mossel open staat kan je hem op de aanrecht tikken, als hij niet dicht gaat is ‘ie dood en moet je hem ook weggooien. 2. Smelt de boter in een flinke pan, maar laat hem niet bruin worden. Doe er de Lees meer…

Portobello’s met spinazie-feta vulling

Genoeg voor 4 personen.4 portobello’s                   2 el olijfoliezout & peper          cayennepeper300 gr spinazie              1 citroen125 gr feta                     1 ei30 gr pijnboompitten        1 sjalot50 gr geraspte goudse kaas 1. Snijd de spinazie in grove repen en laat in een beetje olie op laag vuur slinken, gebruik een diepe pan met deksel. Als de spinazie klein is kan je hem in een vergiet laten uitlekken. Dat is belangrijk, anders moeten je portobello’s zwemmen. 2. Snipper de sjalot en snij Lees meer…

Midden-Oosterse witlof met granaatappel en halloumi

150 gram granaatappelpitjes 50 gr walnoten, licht geroosterd         2 teentjes knoflook, geperst         3 eetlepels rode wijnazijn 1 eetlepel honing                4 eetlepels olijfolie 1½ theelepel suiker             zout en peper 20 gram verse koriander             250 gr halloumi 4 stronkjes witlof  Hak de walnoten fijn en meng de granaatappelpitjes met de walnoten, knoflook, azijn, honing, de helft van de olijfolie, de helft van de suiker en wat zout en Lees meer…

Buitengewone Erwtensoep

500 gr spliterwten 1 prei 2 liter water 2 runderbouillonblokjes of 1 pot runderbouillon 250 gr knolselderij 1 winterpeen 1 aardappel (250 gr ) 1 rookworst (275 gr) 300 gr schouder karbonade 1 laurierblaadje Paar takjes selderij (25 gr) 1 ui peper en zout Bereiding Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Als je de ongezoute runderbouillon van Hoeve Biesland gebruikt, voeg dan ook zout toe. Voeg de schouder karbonade in zijn heel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes Lees meer…

Melitzanosalata

Tzatziki mag rustig een stoel zoeken en gaan zitten, want Melitzanosalata is absoluut de lekkerste Griekse dip. De geroosterde aubergine worden heerlijk romig als je ze blend. Ik beleg er pita’s mee en eet er een grote Griekse boerensalade bij, voor een licht avondmaaltje. 2 grote aubergines kwart rode ui  halve teen knoflook 60 ml olijfolie 2 el citroensap zeezout en peper 1,5 el gehakte krulpeterselie Prik de aubergines in met een vork en leg Lees meer…

Jamie Oliver’s Indiase Curry met bloemkool en babyspinazie

Deze curry is heel lekker, glutenvrij en zit bomvol vezels. Genoeg voor 4 personen. 1 bloemkool 800 gr menopper aardappels 2 tenen knoflook 1 ui 1 lange groene chili 2 el olijfolie 2 el ongezouten boter 1 tl kurkuma 1 tl gemalen komijnzaad 1 tl gemalen koriander 1 tl mosterdzaad 1 tl gemalen gemberpoeder of 1 duim gehakte verse gember 1 tl curry poeder of garam masala 1 blik kikkererwten van 400 gr 250 g Lees meer…

0