Geroosterde knolgroentes met citroenmayonaise

2 personen ½ knolselderij, schoon en in blokjes            2-3 pastinaken, in blokjes gesneden           Verze rozemarijn en tijm                           3 teentjes knoflook                                  2 el olijfolie                                             Mayonaise 2 eidooiers 1 el mosterd 1 tl citroensap Peper en zout                                          rasp van 1 citroen 200 ml zonnebloemolie  Verwarm de oven voor op 180˚C. Maak de knolgroenten schoon en snij in gelijke stukken. Spreid deze uit op een bakplaat en zorg dat ze niet boven op elkaar komen te liggen. Besprenkel Lees meer…

Aziatische Kippensoep

4 bosuien                                  6 cm gember                                4 eieren 400 g rijstnoedels of witte rijst 500 g kippendijen                        1 paksoi 1 tl zout & peper Snijd 2 bosuien in stukken van 5 cm en de gember in plakken. Doe samen met de kippendijfilet in een pan en giet er net zo veel water op dat alles onder staat (minstens 1,5 liter). Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot Lees meer…

Gebakken witlof met walnoten

1 el boter 4 struiken witlof losgesneden bladeren 3 el walnoten grof gehakt 1 el suiker Zout en peper versgemalen Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de witlof toe. Bak de witlof ± 5 min. op middelmatig hoog vuur goudbruin. Strooi de suiker erover heen en voeg naar smaak zout en peper toe. Strooi de walnoten erover en bak samen nog ± 5 min.

Spruiten ovenschotel

1 kg aardappels kruimig, geschild, in gelijke stukken 500 g spruitjes schoongemaakt, grote gehalveerd 200 g oesterzwammen in reepjes 100 g boter 300 ml volle melk Nootmuskaat 3 beschuiten 200 g boerenkaas oud en geraspt Voor erbij: uitjes en augurkjes Kook de aardappels in ± 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken. Kook intussen de spruitjes 6-8 min. in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een Lees meer…

Boerenkoolsalade met schorseneren en spek

4 personen 100 g fijngehakte boerenkool                 1 appel                                                 6 plakjes gerookte spek                         6 schorseneren                                      3 takjes rozemarijn                               Mosterddressing 1 el Dijonmosterd 2 el olijfolie 1 el agavesiroop/honing 1 el (appel)azijn Schil de schorseneren (onder een lopende kraan). Rol om elke schorseneer een plakje spek met een takje rozemarijn.  Doe de omwikkelde schorseneren in een ovenschaal waarvan de bodem bedekt is met bakpapier. Bak op 200 graden voor ongeveer 3 minuten tot de schorseneren zacht zijn en het spek krokant.  Mix Lees meer…

Lasagne met pompoen en saucijzen

6 personen 800 g oranje pompoen gehalveerd, zonder pitten      4 el extra virgine olijfolie                                      60 g boter                                                         3 el salieblaadjes fijngesneden                               500 g saucijzen, vel eraf                                      250 g verse lasagnevellen                                     200 g mozzarella grof gesneden 100 g Parmezaanse kaas fijn geraspt Bechamelsaus 50 g boter 50 g bloem 500 ml melk 250 kippenbouillon 1 gedroogd laurierblaadje Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een grote bakplaat in en bekleed met bakpapier. Besprenkel de snijvlakken van de pompoen met de olie en bestrooi met wat zout en peper. Leg de pompoenhelften met de snijvlakken omlaag op de Lees meer…

Gnocchi met geroosterde knoflook en spinazie

4 personen 1 bol knoflook                                         500 g gnocchi 190 ml olijfolie extra vergine                     25 g boter 200 g spinazie kleiner gesneden                 1 el wijnazijn 40 g pecorino of parmezaan geraspt           240 g ricotta verkruimeld Verwarm de oven voor op 220°C. Zet de bol knoflook op een vel aluminiumfolie, sprenkel er 1 el van de olie over. Zet de knoflook op een bakplaat en rooster ± 30 min. tot hij heel zacht is. Pers de pulp uit de vliesjes boven een keukenmachine (gooi de vliesjes weg) en Lees meer…

Veldsla met bietjes en feta

4 personen 2 tl mosterd                                250 g veldsla 2 tl balsamico                              100 g pijnboompitten 3 el olijfolie                                 100 g feta Zout en peper                             500 g gekookte bietjes  Optioneel: spekblokjes Meng de mosterd met de balsamico en klop er de olijfolie doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Rasp de bietjes in dunne plakjes. Was de veldsla en laat hem goed uitlekken. Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Verkruimel de feta. Bak de Lees meer…

Appel-kaneelmuffins

8 muffins 100 g speltbloem                         60 ml zonnebloemolie 75 g havermout                           2 tl bakpoeder 50 g rieltuiker of honing                2 tl kaneel 1 groot bio-ei                              snuf zout 200 g appelmoes (ongezoet) Klop de appelmoes met het ei en de zonnebloemolie met een garde door elkaar. Voeg de speltbloem, de havermout, de rietsuiker, het bakpoeder, de kaneel en een snuf zout toe een meng dit met een spatel door elkaar. Je hoeft niet heel lang te Lees meer…

Quinoa met geroosterde venkel en wortel

4 personen 200 gr quinoa                              Handje peterselie 2 st. venkel                                 30 gr pistachenoten                      500 gr wortelen                           1 tl komijn 2 uien                                        1 tl chilipoeder 2 teentjes knoflook                       Sap van een halve sinaasappel Peper en zout Olijfolie  Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de venkel en snijd deze in repen. Verwijder het hart van de venkel, deze is vrij hard en niet zo lekker. Maak de wortelen schoon en snijd ze in stukken. Pel Lees meer…

0