Tomatencarpaccio met salsa van bosui en gember

zeezout (vlokken)                        3 cm gemberwortel, grof gehakt,45 gram bosuitjes flinterdunne ringetjes40 ml milde olie, zonnebloemolie2 tl sherryazijn                            400 gr tomaten in plakken1/4 groene chilipeper zonder zaadjes, gehakt1,5 el koriander fijngesneden         1 el extra virgine olijfolie 1. Doe de gember met een 1/2 theel zeezout in een vijzel en wrijf tot puree. 2. Schep de gemberpuree met de bosui in een kom, roer door elkaar. 3. Giet de milde olie in een pan en laat een beetje warm worden. 4. Milde olie bij bosui mengsel, roer er dan Lees meer…

Zweedse gehaktballetjes met aardappeltjes en sperziebonen

Ik had altijd een groot zwak voor de Zweedse gehaktballetjes van Ikea. Had? Heb. Maar ik geef wel de voorkeur aan biologisch vlees, daarom maak ik ze tegenwoordig thuis na. Voor 2-3 personen. 300 gr rundergehakt                    100 gr varkensgehakt 1 klein ei                                    halve teen knoflook Halve ui                                     50 gr broodkruimels 2,5 el melk                                 zout en peper 300 gr aardappelen                      20 gr boter 20 gr bloem                                100 ml heet water 100 ml slagroom                         half blokje runderbouillon Lees meer…

Parelgerst risotto met snijbiet

Dit eenpansgerecht zit vol aardse smaken en combineert groenten, goede vezels en kaas tot een pannetje geluk. Genoeg voor 4 personen. 2 el olijfolie                                             300 gr shiitake, zonder steeltjes 1 flinke bos snijbiet, gehakt                       1 blik gehakte tomaten 400 gr parelgerst                                     100 gr geraspte parmezaanse kaas 3 tenen knoflook, gehakt                          1 el citroensap of rodewijnazijn 150 gr geraspte gruyère                           basilicumblaadjes 1. Verhit de olie in een hapjespan, voeg de shiitake en de gehakte stengels van de snijbiet toe en bak Lees meer…

Lamsschenkel met pruimensaus

Met de Opal is het Nederlandse pruimenseizoen begonnen! Je hebt maar twee maanden om het ervan te nemen dus we beginnen met een pruimenrecept. Voor 4 personen. 4 lamsschenkels                        1 kilo pruimen1 tl lamsvleeskruiden                  halve tl kaneel8 tenen knoflook, gehalveerd         half kopje suiker1 wijnglas rode wijn                     olijfolie  1. Dep de lamsschenkels droog en maak met een mes een stuk of 10 diepe sneetjes. Doe de stukjes knoflook in de sneetjes. Wrijf de schenkels in met de lamsvleeskruiden, peper en Lees meer…

Koolrabi Salade van Ottolenghi

Wat een smaakbommetje is dit! Ruim voor 4 personen. 500 gr koolrabi                2 granny smiths 2 groene pepers              15 gr korianderblaadjes 15 gr muntblaadjes          10 gr dragonblaadjes, gehakt 2 lente uitjes                  1,5 tl zwart sesamzaad 1 limoenschil geraspt       2,5 tl limoensap 80 gr crème fraîche          1 tl sesamolie Zout                              1 tl arachideolie 1. Snijd de koolrabi en granny smiths in (enigszins dikke) lucifers. Haal de zaadlijsten en pitjes uit de groene peper, ik doe altijd Lees meer…

Pompoen, kikkererwten en kokos curry van Jamie Oliver

Ja heerlijk! En curry kan super goed bewaard worden, ik kook graag een dubbele portie en eet ‘m dan overmorgen weer. 4 personen. 1 pompoen                   4 cm gember4 sjalotten                      4 tenen knoflook1 groene peper               1 bosje koriander1 tl mosterdzaad            1 tl kurkuma20 curryblaadjes (koop je bij de toko, eventueel te vervangen limoenschilletjes)1 blikje gehakte tomaten  2 blikjes kokosmelk2 blikjes kikkererwten      250 gr Nieuw Zeelandse spinazie 1. Schil de pompoen met een scherp mes en hak hem in blokken van Lees meer…

Gevulde paprika met lamsgehakt

Voor 2 personen: 4 paprika’s 180 gram rijst  200 gram lamsgehakt           1 gele ui of sjalotjes        halve tl gemalen kurkuma 50 gr volle yoghurt     10 gr verse munt 1 knoflookteen            evt. parmezaanse kaas           olijfolie, peper en zout 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.  2. Breng water aan de kook voor de rijst. Voeg de rijst en 1/4 tl kurkuma per persoon toe en roer door. Kook Lees meer…

Gnocchi met snijbiet, zoete aardappel en parmezaan

Ingrediënten: 400 gram snijbiet 400 gram zoete aardappel 400 gram verse gnocchi 4 verse tomaten 1 ui 2 teentjes knoflook, fijngehakt een scheut olijfolie 100 gram parmezaanse kaas of pecorino 25 gram pijnboompitten of zonnebloempitten of boekweit Recept voor 4 personen Oven voorverwarmen op 200 graden. Snijd de zoete aardappels in stukken van 2 cm, en halveer de tomaten, snij de uien in parten of kleine stukken. Hussel de zoete aardappel met olijfolie en peper Lees meer…

Bieslandse Melktert

Ik kwam een recept tegen wat er zó lekker uitzag: melktert. Een Zuid-Afrikaanse taart met een knapperige roomboterbodem en superromige vulling. Bestrooit met kaneel deed de melktert me denken aan soort gigantische pastel de nata of een zomerse cheesecake. Toevallig is Christo, onze zuivelman, een Zuid-Afrikaner. Ik heb meteen verhaal gehaald en Christo kende de taart niet alleen maar is er ook gek op. Er is denk ik geen recept toepasselijker om te vieren dat Lees meer…

Insalata Siciliana

Dit recept kregen we aangeraden via Instagram. Het is echt zo’n heerlijke zomer bijgerecht wat je in een paar minuten op tafel zet maar de hele maaltijd naar la dolce vita sferen brengt! Bedankt @drinksovertheworld. 1 venkel                         2 bloedsinaasappels of gewone sinaasappelsZwarte olijven                Geweldige olijfoliePeper & zout Snijd de venkel in flinterdunne plakken, gebruik daarvoor een mandoline of een heel scherp mes. Wel goed uitkijken voor je vingers! Leg de venkel op een grote platte schaal. Lees meer…

0