Vega Chili met zoete aardappel en bonen

4 personen 2 zoete aardappels                                   1 ui                                                      2 tl kaneel                                              1 tl komijnpoeder                                    1 tl paprikapoeder                                   2 rode paprika 1 gele paprika 1 rode peper 1 blik cannellini bonen (400 g) 1 blik gepelde tomaten (400 g) Bosje koriander Warm de oven voor op 180 graden Pel en snijd de zoete aardappel in blokjes. Doe op een bakplaat en hussel even om met olijfolie. Strooi er dan van elk kruid wat overheen: kaneel, paprikapoeder en Lees meer…

Stoofpotje voor Sinterklaas

4 personen 1 kilo biologische stoofblokjes                    1 el bloem ½ koolraap                                             2 uien                                                    1 winterpeen                                          3 kruidnagels 2 laurierblaadjes 2 handjes kruidnoten Tomatenpuree                                         200 ml rode wijn                                     Zout & peper 200 ml runderbouillon                              Roomboter Olijfolie Breng de stoofblokjes op smaak met peper en zout. Bestrooi het vlees rondom met bloem. Verhit een flink klont roomboter en een scheutje olijfolie in een stoofpan en laat de pan goed heet worden. Voeg het vlees toe en braad Lees meer…

Pasta Carbonara met kastanje champignons

4 personen Pasta (Tagliatelle of Penne)                                   150 g kastanje champignons                                 50 g Parmezaanse kaas + wat extra                       2 dooiers van bio eieren 100 g crème fraîche 1 teen knoflook                                                   6 sprietjes bieslook 3 takjes peterselie 80 g gekookte bio ham Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Snijd intussen de champignons in plakjes en pel en hak de knoflook. Bak de kastanje champignons samen met de knoflook tot ze zacht zijn (zo’n 5 Lees meer…

Wintersalade met winterpostelein en haloumi

4 personen 2 handen winterpostelein 4  kleine romeinse sla                   1 venkelknol ½ teen knoflook                           3 ansjovis                                   200 ml yoghurt                            zout en peper Rasp en sap van 1 citroen             Haloumi kaas  rustiek ongesneden brood (mag oud zijn) olijfolie 1 granaatappel Hak het halve teentje knoflook en de ansjovis samen fijn. Mix dit met de yoghurt en het sap en de rasp van 1 citroen. Breng op smaak met peper.  Warm de oven voor op 200 graden. Scheur Lees meer…

Patatje wortelpeterselie met stoofvlees

4 personen Het lekkerste stoofvlees is een dag van tevoren gemaakt. Wortelpeterselie                                      Zeezout                                                 Zwarte peper                                          Verse rozemarijn                                     500 gram Bieslandse stoofblokjes               1 el bloem Roomboter                                             1 flesje (blond)bier (optioneel) 2 laurierblaadjes 1 bosje tijm 2 kruidnagels 4 jeneverbessen 3 uien                                                    2 el mosterdzaad 1 teen knoflook                                       100 ml azijn 1 el mosterd  3 plakken ontbijtkoek                               Warm de oven voor op 200 graden. Schil de wortelpeterselie en snijd ze in frietvorm. Hussel de frieten met wat olijfolie, Lees meer…

Spinazielasagne met ricotta

4 personen Het recept is met cannelloni, maar kan natuurlijk ook gemaakt worden met gewone lasagnebladen. Maak dan laagjes. 400 g spinazie                                         2 x 400 gram gepelde tomaten                  150 cannelloni  ½ bosje verse basilicum ¼ tl nootmuskaat                                    ½ citroen 1 uit                                                     1 groot bio-ei 2 tenen knoflook                                     Parmezaanse kaas 250 g ricotta 1 laurierblad                                           2 x 125 g mozzarella  Warm de oven voor op 180 graden. Doe de spinazie met een scheut olijfolie in een Lees meer…

Bietenterrine met geitenkaas

Let op: moet een nacht in de koelkast! Lekker als lunch of voor bij de borrel! 4 rode bieten, totaal ongeveer 300g            4 gele bieten, ongeveer 300g                     400 gram zachte geitenkaas crème fraîche  1 eetlepel vers gehakte tijmblaadjes 2 eetlepels vers fijngesneden bieslook         2 eetlepels vers gehakte peterselie             teentjes knoflook, fijn geraspt Zeezout en zwarte peper Huishoudfolie of bakpapier                        Bekleed een cakevorm van ongeveer 10 x 20 cm met bakpapier of huishoudfolie en houd voldoende papier/folie over Lees meer…

Aardpeer uit de oven met knoflook en rozemarijn

Als bijgerecht 4 personen 750 g aardperen                                      2 takjes rozemarijn                                 6 teentjes knoflook Olijfolie Zout en peper Verwarm de oven voor op 200 ºC. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn. Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in parten. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Plet de knoflooktenen en leg ze tussen de aardperen. Bestrooi met de rozemarijn.  Besprenkel met de olie en bestrooi met zout. Rooster de groente in ca. Lees meer…

Havermout-appelontbijt

4-6 porties Advies: bereid ’s avonds voor, dan heb je ’s ochtends meer tijd voor andere dingen! 1 banaan, geschild en geprakt                   160 g havermout                                     475 ml (plantaardige) melk                      snuf kaneel 75 g verse blauwe bessen  1 middelgrote appel in dunne plakjes Doe de banaan, havermout, melk en kaneel de avond van tevoren in een grote bak die je luchtdicht kunt afsluiten. Meng alles goed en zet de bak in de koelkast. Verwarm ’s ochtends – voor je onder de douche springt – de oven voor tot 180 °C. Meng Lees meer…

Boerenkool-knolselderijstamppot met rookworst croutons

4 personen 1 knolselderij                                                      600 g kruimige aardappelen                                  500 gram gesneden boerenkool                            1 rookworst                                                        200 ml melk Mosterd  1 el olijfolie zout peper Schil de knolselderij en snijd hem in stukken van 3 cm. Breng de knolselderij met de aardappelen met wat zout aan de kook. Verdeel de boerenkool over de aardappelen en knolselderij. Zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan in 15 min. gaar worden. Snijd ondertussen de rookworst Lees meer…

0