Bloemkool taco’s

Voor 4 taco’s Halve bloemkool, in roosjes gesneden 4 taco’s  3 el olijfolie                                2 bosuitjes, in ringen  2 tomaten in partjes gesneden 1 kwart rode kool in hele dunne reepjes 4 stengeltjes koriander, fijn gehakt  4 radijsjes in dunne plakjes  1,5 tl komijn                               1 tl chili poeder                            1 tl kerriepoeder                          1 teentje knoflook, geperst      Voor de dressing      3 el crème fraîche                        sap van een halve limoen 1 el mayonaise                            zout & peper  Verhit de oven Lees meer…

Koude rijstnoedels met koolrabi en avocado

2 personen Ook lekker als lunch! 1 portie rijstnoedels                      1 grote koolrabi                           paar handen verse koriander          1/2 rode peper                            handje pinda’s                             een pittige Aziatische saus zoals Sriracha (optioneel) 1/2 avocado in blokjes                  Voor de dressing:  sap en rasp van 1 limoen   1,5 el sojasaus 1 eetlepel rijstazijn 1 teen knoflook geperst 1 theelepel verse gember, geraspt Kook de rijstnoedels. Spoel ze af met koud water en laat ze verder afkoelen. Mix de ingrediënten voor de dressing Lees meer…

Gekleurde wortels uit de oven

4 personen Als Bijgerecht 70 g gekleurde wortels                 Een paar verse takjes tijm of rozemarijn 3 tenen knoflook, in z’n geheel geplet Rode wijnazijn                             Olijfolie                                       Zeezout en zwarte peper uit de molen  Verwarm je oven voor op 200 °C of stand 6. Hussel de wortels met een flinke slok olijfolie, een scheut azijn, zout en peper, de takjes tijm/rozemarijn en de tenen knoflook door elkaar.  Leg ze in een braadslee of aardewerken schaal, dek ze Lees meer…

Pompoen met linzen, pruimen en geitenkaas |

2-4 personen 1 flespompoen                                       250 g gewelde gedroogde pruimen Kopje linzen naar keuze, gekookt               200 g zachte geitenkaas   handje verse tijm Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.  Leg de helften met de snijvlakken naar boven op een bakplaat en bak 20 minuten. Haal de twee pompoenhelften uit de oven en hol deze verder uit. Houd een randje van zo’n halve centimeter over. Gooi het Lees meer…

Bieslandse entrecôte met uienjus en gesmoorde pastinaak

4 personen 4 Bieslandse entrecôtes                                                     2 el boter (voor de jus)                                                          1 ui, gesnipperd                                                  4 pastinaken                                                      bloem runderfond 2 el uiencompote/chutney                                     250 g cavolo nero (palmkool)                                ½ bosje tijm 3 takjes geplukte rozemarijn olijfolie  2 el boter (voor de pastinaak) zout en peper Verhit voor de jus de boter in een pan en fruit er de ui ca. 4 minuten in. Voeg de tijm en de bloem toe en fruit nog ca. 1 minuut. Voeg al Lees meer…

Pasta met spruiten, roquefort en sinaasappelkruim

4 personen 300 g penne                                                      700 g spruiten schoongemaakt, grote gehalveerd     150 g Roquefort                                                  200 g crème fraîche 1½ el pijnboompitten                                           1 ciabatta liefst afbak 1 teen knoflook 1 el biosinaasappelrasp 3 el parmezaan geraspt 50 ml melk 4 el olijfolie                                                        Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Kook of stoom de spruiten in ruim water met zout in 6-8 min. zodat ze iets zachter zijn, maar nog niet beetgaar. Giet de spruiten af en laat ze goed uitlekken. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord. Verhit in Lees meer…

Stoofpeertjes uit 1593

4 peertjes 4 stoofpeertjes                                        1,5 eetlepel rietsuiker 3 kruidnagels                                          Klein stukje foelie                                    1 fles rode wijn 1 theelepel kaneel/kaneelstokje water  Officieel recept uit 1593:  Om peeren in ipocras te reeden. Neemt peeren, scheltse ende snijtse onder wat af om t’eten, laet er de stelen aen ende steect in u peeren nagelen ende stootse in rooden wijn ende doet er foelie, suycker ende caneel in. Laetse stoven totdatse genoech zijn ende is den wijn niet root Lees meer…

Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop

4 personen Begin op tijd: de hangop moet zo’n 4 uur uitlekken en de knolselderij moet zo’n 1,5 uur poffen in de oven. 1 knolselderij                                         1 laurierblaadje                                      Flinke klont ongezouten roomboter           500 gram Griekse of Turkse yoghurt            1 bosje basilicum, fijngehakt 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt   75 gram hazelnoten 2 tenen knoflook, gepeld en gehakt 200 ml olijfolie Zout en peper        Meng de yoghurt met het zout en schep het in een schone theedoek (liefst eentje Lees meer…

Gestoofd rundvlees met steranijs en paksoi

4 personen 1-2 el zonnebloemolie                                          2 el suiker 2 paksoi in drieën gesneden                                  3 cm gember, fijngesneden 1 kilo runderschenkels 2-3 stuks                            2 teentjes knoflook in plakjes 5 el sojasaus                                                      1 hele steranijs 2 el Chinese rijstwijn of droge Sherry                      1 el sesamolie Leg het vlees in een grote braadpan met dikke bodem, giet er zoveel water op, dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook op hoog vuur en schep het schuim er evt. met een schuimspaan af. Zet het vuur laag, voeg al Lees meer…

Kaasplankje Nieuw Tuinzight

Zachte geitenkaas                                    Fenegriek geitenkaas                                Extra belegen kaas                                   Overjarige Kaas                                      Cranberrybrood van Hoeve Biesland      Druiven van Nieuw Tuinzight Druivenmosterd Nieuw Tuinzight Vijgenjam/appelstroop/kweepeercompote Pak een mooie plank. Leg de kaasjes gezellig neer, van mild naar sterk. Als je de kaasjes van hierboven gebruikt, begin met de zachte geitenkaas, vervolgens de fenegriekkaas, extra belegen en tot slot de overjarige kaas. Toast een paar sneetjes cranberrybrood, leg een trosje druiven op de plank en vul twee bakjes met de Lees meer…

0