Broccoli-pompoenquiche

Ook lekker als lunch 200 gram spekblokjes                              350 gram broccoli, in kleine roosjes            300 gram pompoen, in blokjes                  125 g feta, verkruimeld 4 eieren 1 eierdooier 200 g crème fraîche 1 rol bladerdeeg/pakje                              vierkante bladerdeelvellen                          peper en zout  Verwarm de oven voor op 200 graden Bak de spekjes uit in een droge koekenpan, schep ze op een bord met een vel keukenrol Blancheer de broccoli en stukjes pompoen om en om in kokend water. Beide Lees meer…

Boerensmoothie

1 banaan                                                Sap van 1 citroen 1 verse mango                                        2 handjes boerenkool in dunne reepjes 2 medjool dadels, ontpit           Voeg alles toe in blender en blend! Of mix glad met een staafmixer. Verdun met scheutjes water.  Optioneel: Toevoegen: 1 tl chiazaad/lijnzaad/hennepzaad Verdun met plantaardige melk/yoghurt i.p.v. met water i.p.v. mango, gebruik ananas i.p.v. vers fruit, gebruik diepvriesfruit

Boerenkoolsalade met zoete aardappel en krokante kikkererwten

1 rijpe avocado                                       klein bosje peterselie 4 handjes spruiten                                   2 el (Dijon) mosterd 1 blik Kikkererwten                                  2 el Tahin (sesampasta)                1 teen knoflook, geperst                           Handje geraspte Parmezaan 1 bos Boerenkool, in dunne reepjes            zout & peper 2 citroenen, alleen het sap                        olijfolie 2 kleine of                                              2 el komijnpoeder 1 grote zoete aardappel in blokjes/schijfjes 2 el paprikapoeder (gerookt kan ook) Verwarm de oven voor op 220 graden  Doe de zoete aardappel en de spruitjes in een ovenschaal, bestrooi met paprikapoeder, komijnpoeder, Lees meer…

Melanzane alla Parmigiana

2 personen 3 aubergine                                                        1 hand verse basilicum 2 blikken gepelde tomaten                                    olijfolie 2 tenen knoflook, geperst                                     Parmezaanse kaas 1 el gedroogde oregano                                        Peper & zout 2 bollen mozzarella (voorkeur heeft buffelmozzarella) Snij de aubergine in lengte in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik. Een mandoline werkt het beste, als je deze hebt.  Leg de aubergineplakken in laagjes in een kom of vergiet en strooi tussen iedere laag een wat zeezout (wees niet te Lees meer…

Aardappelsalade met raapsteeltjes, eitjes en soldaatjes

4 personen 600 g verse krieltjes met schil                               1 middelgrote augurk1 bosje verse raapstelen                                       5 takjes verse tijm4 eieren                                                             1 kleine ui4 oudbakken, witte boterhammen                          2 el witte wijnazijn50 ml zonnebloemolie                                          200 ml volle yoghurt1 el roomboter Boen de aardappeltjes goed schoon. Verhit een ruime pan met gezouten water en kook ze in ± 17 min. gaar. Giet af en laat afkoelen. Snijd ze in partjes.  Snijd het dikkere gedeelte van de stelen van de raapstelen, Lees meer…

Peren ondersteboven

Voor de bodem                                       50 g boter                                              2 peren                                                 170 g lichtbruine basterdsuiker                 Voor het beslag150 g suiker  150 g boter, op kamertemperatuur  3 eieren, op kamertemperatuur 150 g zelfrijzend bakmeel Doe voor de bodem de boter en de lichtbruine basterdsuiker in een pannetje en laat de boter op zacht vuur smelten. Zet even opzij terwijl je de peren schilt, klokhuizen verwijdert en ze in niet al te dunne partjes snijdt. Bekleed een (dichte) bakvorm van 20 Lees meer…

Geroosterde bloemkool met wortelhummus

1 kleine bloemkool                                   125 ml olijfolie 4 el olijfolie                                             ½ granaatappel               3 middelgrote uien                                   2 blikken kikkererwten á 400 g 300 g wortels                                       Paar lekkere olijven 8 muntblaadjes                            Verhit de oven tot 200 °C.                       Pel de uien en snijd ze grof. Hak de wortels grof. Verdeel de ui en wortel in een braadslee met de 4 eetlepels olijfolie, voeg zout en peper toe en rooster ze veertig tot vijftig minuten in de oven tot de Lees meer…

Gegrilde maïs met jalapeño-parmezaanboter

4 suikermaïskolven, in 3 stukken                2 el ingemaakte japeñopepers        Koriandertakjes, als garnering                    1 el limoensap Partjes limoen, om erbij te serveren            25 g fijn geraspte Parmezaanse kaas 125 g ongezouten boter                            Verwarm de oven op 200 graden Doe alle ingrediënten voor de jalapeño-limoen-parmezaanboter in een keukenmachine en pureer ze tot een glad mengsel. Doe dit in een schaal, dek deze af en zet hem tot verder gebruik in de koelkast.  Wikkel de maïs in aluminiumfolie Lees meer…

Pompoenrisotto met geitenkaas

300 g verse pompoen                               100 ml sherry medium dry/droge witte wijn   1 ui                                                                                      1 kruidenbouillontablet                             400 ml water 1 teen knoflook                                       150 g zachte geitenkaas    20 g verse Italiaanse kruiden                     1 el ongezouten boter el pijnboompitten                                     50 g Parmezaanse kaas 3 el olijfolie                                             300 g risottorijst              Maak de pompoen schoon, schil en snijd hem in blokjes. Snipper de ui en knoflook. Ris de tijm van het takje. Hak de rest van de kruiden fijn Lees meer…

Pompoen kokoscurry

Pompoen-kokos curry | 2 personen  400 gram pompoen                              1 stuk gember (+-5cm) 100 gram gedroogde rode linzen /linzen uit blik              1,5 eetlepel kerriepoeder 1 theelepel komijnzaad 1 groentebouillonblokje                           1 theelepel gemalen komijnzaad 200 ml kokosmelk                                   Naanbrood of rijst 2 rode uien                                         Peper en zout 2 teentjes knoflook                                  2 el olie (bij voorkeur kokosolie) Optioneel: koriander, yoghurt  en amandelschaafsel Als je gedroogde rode linzen gebruikt, begin dan met het garen hiervan. Was de linzen goed en breng ze in een pan met Lees meer…

0