Zodra je ergens een laagje uitgerold deeg overheen spreidt, er wat ei op smeert en het geheel in de oven zet ben ik verkocht. Pasteitjes worden wat mij betreft veel te weinig gegeten in Nederland. Zo even uit het vuistje, of een grote Engelse pie als avondeten. Met een mes door een knapperig laagje deeg gaan, de wolk stoom die volgt en dan moet de hele eet-ervaring nog komen. Geweldig. Voor 4 personen.

Voor de vulling

 • 1 el olijfolie
 • 6 kippendijen
 • 40 gr boter
 • 2 kleine preien of 1 grote
 • 2 teentjes knoflook, geplet
 • 2 tl thijmblaadjes
 • 35 gram bloem
 • 500 ml melk
 • zeezout en zwarte peper

Voor het deeg

 • 300 gr bloem
 • 80 gram parmezaanse kaas
 • 150 gram koude boter in blokjes
 • 0,5 tl zout
 • 1 ei
 • 1 el koude melk

Om te bestrijken

 • 1 ei, losgeklopt
 • 2 el room

Meng het ei en de room om te bestrijken in een kommetje en zet weg.

Om het deeg te maken doe je de bloem, kaas, boter en zout in een keukenmachine en maal je 1 tot 2 minuten of totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg het ei en de melk toe en mix 2 minuten of tot er een glad deeg ontstaat. Wikkel in plastic folie en leg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olie in een grote bakpan, voeg de kip toe en bak goudbruin. Doe het eventueel in porties om te voorkomen dat de kip gaat koken inplaats van bakken. Zet daarna weg en houd warm.

Doe de boter, prei, knoflook en thijm in de pan en bak 7-8 minuten of tot zacht. Voeg de bloem toe en bak nog 3 minuten. Voeg de melk, zout en peper toe en bak tot 3 minuten of tot dik. Doe de kip weer bij de saus en zet in de koelkast (of buiten) tot volledig afgekoeld.

Rol de helft van het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Vet een bakvorm van 31 cm doorsnee in en bekleed met het deeg. Doe de vulling erin. Rol de rest van het deeg weer uit tussen de vellen bakpapier en leg het deeg bovenop de pastei, snijd het overbodige deeg weg. Je kan van het overgebleven deeg een leuk figuurtje maken voor op de pastei. Bestrijk de pastei met het ei-room mengsel en bak dan 35-40 minuten in de oven tot de pastei goudbruin is. Eetsmakelijk!

Categorieën: Recepten

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0