Bruine bonen met rijst en spitskool      
Dit eet ik zelf heel graag! Surinaamse stijl en lekker vegetarisch. Genoeg voor 4 personen.
2 grote potten bruine bonen                     
4 tomaten
2 el tomatenpuree                                  
6 teentjes knoflook
1 flinke gele ui                                       
1 spitskool
350 gr basmatirijst                                 
4 maggiblokjes
2 laurierblaadjes                                     
10 peperkorrels + 6 pimentkorrels
1 rode of madame jeanette peper              
2 kafirblaadjes
selderij
zout & peper

1. Snijd de uien in dikke halve ringen. Zet een pan op het vuur met wat olie. Bak de uien tot ze glazig zijn. Hak ondertussen de knoflook en de tomaten. Doe eerst de knoflook bij de uien en bak een halve minuut mee, doe er dan ook de tomaten en tomatenpuree bij. Bak even flink zodat de tomaten ontzuren.
2. Dan is het tijd om wat water toe te voegen, totdat alles net onder staat. Doe er de maggiblokjes bij en roer goed door. Doe de peper en biment bolletjes in een thee- of koffiefilter en hang in de jus. Snijd de peper doormidden en leg bovenop de jus. Laat 10 minuten borrelen.
3. Kook ondertussen de rijst, ik doe graag wat zout en 2 kafirblaadjes bij de mijne voor een frisse noot.
4. Was de bruine bonen in een vergiet tot ze niet meer schuimen, doe ze dan bij de jus en voeg eventueel nog wat water toe. Laat nog eens 5-6 minuten doorwarmen.
5. Snijd de spitskool in repen en verwarm 1 el olie in een wok. Wok de spitskool met zwarte peper uit de molen tot deze een beetje glazig wordt.
6. Serveer de rijst in een bolletje met de bonen en spitskool ernaast.  Garneer met selderij.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0