Nog even genieten van andijvie uit ons eigen kikkerlandje. Mijn favoriete manier om andijvie te eten is á la crème, maar dat geld eigenlijk voor de meeste voedingsmiddelen. Genoeg voor 3-4 personen!30 gram boter                            
30 gram bloem
100 ml room                              
1 grote krop andijvie                   
kwart tl nootmuskaat
400 gram aardappels                  
400 gr gehakt
1 ei                                          
2 el ketjap
1 el sojasaus                              
20 gram broodkruim of paneermeel
2 sjalotten                                 
2 teentjes knoflook
1 rode peper                              
50 gram boter
1. Hak in een keukenmachine de sjalotten, knoflook en rode peper tot een grove massa. Doe in een kom, voeg nu ei, paneermeel, ketjap, sojasaus en gehakt toe. Kneed even goed door elkaar zodat alle smaken gemengd zijn. Draai tot ballen de grote van een ei. Leg op een bord en zet in de koelkast.
2. Schil de aardappels en zet in een pan gezouten water op het vuur. Ik schil mijn aardappels niet, in dit seizoen zijn de aardappeltjes meestal nog vrij nieuw en hebben een dun schilletje. Daar zitten alle vitaminen onder! Zet op halfhoog vuur.
3. Verwarm een beetje olie in een koekenpan, leg er de gehaktballetjes in en braad rustig aan alle kanten bruin.
4. Smelt de boter in een steelpannetje, doe er dan de bloem bij. Het vuur moet laag zijn, zodat de roux niet bruin kleurt. Na 10 minuten is je mengsel lichtgeel en vloeibaar. Dan kan je er de room bij doen. Roer goed tot het mengsel iets dikker wordt.
5. Snijd ondertussen de andijvie in repen en was goed. Doe met aanhangend water in een pannetje en kook ongeveer 10 minuten. Doe in een vergiet en schud goed uit. Daarna mag de andijvie bij de roomsaus. Breng op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
6. Giet je aardappels af en laat nog even met de pan op de deksel droogstomen.
7. Doe de boter bij de gehaktballetjes en laat nog twee minuutjes braden. Je kan eventueel jus maken, maar ik vind een simpel botersausje lekker genoeg! Als je jus wil maken haal je de balletjes uit de pan, strooi je er een lepeltje bloem in en roer je het braadvet even goed door elkaar. Verwarm een beetje runderbouillon, 200 ml ongeveer, doe dat bij de koekenpan en meng goed. Laat inkoken tot gewenste dikte.
8. Serveer alles lekker in een diep bord, eet smakelijk!

Categorieën: Recepten

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0