Tom Yum is een lichte Thaise soep, hij is lekker pittig en vaak gevuld met vis, garnalen en paddestoelen. Als je op Netflix Streetfood Asia hebt gezien (doen!) ken je Jay Fai misschien wel, de Thaise chef die met onder andere haar Tom Yum soep een Michelin-ster veroverde.

1 l  kippenbouillon
2-3 kaffir limoenblaadjes, of 1/2 tl limoenschil
2 stengels citroengras
3-4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl geraspte gember
1 verse rode Spaanse peper, gehakt
200 gr shiitake
sap van 1 limoen
2 el vissaus
1 el sojasaus
12 grote rauwe garnalen, gepeld, zoals zwarte tijger
handvol verse (Thaise) basilicum
8 cherrytomaatjes, gehalveerd
1 paksoi, in repen
1 tl suiker
1 bosje koriander, de blaadjes

Doe de kippenbouillon in een grote pan. Hak de onderkant van de stengels citroengras fijne en doe in de pan. Het bovenste deel van de stengels mag je heel laten. Doe in de pan met de kaffirblaadjes en breng aan de kook.
Als soep kookt draai je het vuur lager. Voeg de knoflook, laos of gember, pepertje shiitake, limoensap, de vissaus en de sojasaus toe. Roer goed en laat 3 minuten zachtjes koken.
Voeg de garnalen, de halve cherrytomaatjes en de paksoi toe. Laat de garnalen zachtjes meekoken tot ze roze zijn (ongeveer 3 minuten).
Proef de soep en zoek naar een evenwicht van zout, zuur en pittig. Als de soep niet zout of smaakvol genoeg is, voeg dan 1 eetlepel of meer vissaus of sojasaus toe. Indien te zuur, voeg meer suiker toe.
De liefhebber kan nog wat Thaise Nam Prik Pao chilisaus toevoegen.
Schep de soep in kommen en strooi er de korianderblaadjes over. Eet smakelijk!

Categorieën: Recepten

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0