Homemade Swedish Meatballs with Cream Sauce and Parsley

Ik had altijd een groot zwak voor de Zweedse gehaktballetjes van Ikea. Had? Heb. Maar ik geef wel de voorkeur aan biologisch vlees, daarom maak ik ze tegenwoordig thuis na. Voor 2-3 personen.

300 gr rundergehakt                    100 gr varkensgehakt

1 klein ei                                    halve teen knoflook

Halve ui                                     50 gr broodkruimels

2,5 el melk                                 zout en peper

300 gr aardappelen                      20 gr boter

20 gr bloem                                100 ml heet water

100 ml slagroom                         half blokje runderbouillon

Veenbessenjam                           300 gram sperziebonen

Peterselie, gehakt

1. Fruit de ui in een pannetje, wanneer glazig pers je de knoflook erbij en bak een minuutje mee op zacht vuur. Doe het gehakt, de broodkruimels en het ei in een kom met een mespunt zout en een snuf peper. Doe er de ui en knoflook bij en laat een beetje afkoelen. Kneed nu tot alles gemengd is.

2. Draai het mengsel tot balletjes en leg ze op een bord, zet een halfuurtje in de vriezer.

3. Verwarm de oven op 180 graden voor.

4. Verwarm een grote koekenpan die in de oven mag met een beetje olie op middelhoog vuur. Doe de balletjes in de pan en bak aan alle kanten bruin. Dek dan de pan af met aluminiumfolie en zet voorzichtig in de oven. Laat nog 20 minuutjes in de oven doorgaren.

5. Was en snijd de aardappels in grote stukken. Ik laat de schil er meestal om, vooral als het nieuwe aardappels zijn. Zet op het vuur met een snuf zout en breng aan de kook, na een minuut of 15 kan je er de sperziebonen bij doen en nog 6 minuten koken. Giet af en laat nog even droogstomen.

6. Smelt ondertussen in een steelpan de boter en voeg de bloem toe, gaar op laag vuur ongeveer 10 minuten tot geelgouden roux. Doe er het bouillonblokje bij, ik breek het blok doormidden en wrijf de stukjes goed tegen elkaar. Zo krijg je het zo fijn mogelijk. Blus gelijk af met de room, klop goed door elkaar met een garde. Als de saus wat begint te verdikken voeg je een beetje heet water toe, net zolang tot je de gewenste dikte hebt bereikt.

7. Verdeel de aardappels en sperziebonen over borden, schep er balletjes bij. Garneer met een lepel veenbessenjam, wat roomsaus en wat gehakte peterselie.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0