Ik kwam een recept tegen wat er zó lekker uitzag: melktert. Een Zuid-Afrikaanse taart met een knapperige roomboterbodem en superromige vulling. Bestrooit met kaneel deed de melktert me denken aan soort gigantische pastel de nata of een zomerse cheesecake. Toevallig is Christo, onze zuivelman, een Zuid-Afrikaner. Ik heb meteen verhaal gehaald en Christo kende de taart niet alleen maar is er ook gek op. Er is denk ik geen recept toepasselijker om te vieren dat we ein-de-lijk onze eigen melk verzuivelen op eigen erf

Zuid-Afrikaanse melktaart

Voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 45 gram poedersuiker
  • 115 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 1 1/2 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 475 ml (bieslandse!) melk
  • 120 ml verse, volle room
  • 1/2 theelepel amandelextract
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • Snuf nootmuskaat
  • 5 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels gezouten boter (of 2 eetlepels ongezouten boter met 1/2 theelepel zout), op kamertemperatuur en in stukjes

Extra: ceylon kaneel, bakbonen, bakvorm van ongeveer 27 cm doorsnede.

Voor de bodem:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm grondig in met boter.

Doe alle ingrediënten behalve het ijswater in een keukenmachine en pulseer ongeveer 10 keer. Voeg er nu twee theelepeltjes ijswater aan toe en pulseer nog eens 10 keer. Voeg de andere theelepeltjes ijswater toe en blijf pulseren tot het deeg samenklontert tot een bal.

Transporteer de bal naar een ingevette taartvorm en duw gelijkmatig plat. Dit is handwerk! Probeer het deeg zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Ter afwerking kun je het deeg straktrekken met de achterkant van een eetlepel. Overtollige restjes deeg kun je wegsnijden met een mesje.

Heb je tijd? Vries het deeg dan 30 minuten in. Zo niet, dan kun je deze stap overslaan.

Bedek het deeg met een vel aluminiumfolie (ook over de randen) en verdeel er de bakbonen over. Zet het deeg gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de vulling:

Verwarm de melk, room, vanille, amandelextract en nootmuskaat in een kookpan op medium vuur.

Doe de eidooiers, suiker, maïzena, bloem en eventueel zout (alleen als je ongezouten boter gebruikt) in een mengkom en meng met een garde.

Is de melkoplossing warm (dat wil zeggen: niet kokend, maar wel dampend)? Voeg dan 2 soeplepels van de hete melk toe aan de mengkom en roer goed.

Giet nu de inhoud van de mengkom in de kookpan en kook op medium vuur totdat het mengsel de dikte van pudding krijgt. Blijf hiervoor continu roeren met een garde. Na minstens 3 minuten zal een dikke, gladde massa ontstaan.

Haal van het vuur en roer er de stukjes boter door. Stort de vulling op de taartbodem en strijk glad met een spatel.

Zet minstens 4 uur, maar het liefst een nachtje in de koelkast.

Zeef vlak voor serveren een laag kaneel over de taart.

Categorieën: Recepten

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0