• 500 gr spliterwten
 • 1 prei
 • 2 liter water
 • 2 runderbouillonblokjes of 1 pot runderbouillon
 • 250 gr knolselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 aardappel (250 gr )
 • 1 rookworst (275 gr)
 • 300 gr schouder karbonade
 • 1 laurierblaadje
 • Paar takjes selderij (25 gr)
 • 1 ui
 • peper en zout

Bereiding

Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Als je de ongezoute runderbouillon van Hoeve Biesland gebruikt, voeg dan ook zout toe. Voeg de schouder karbonade in zijn heel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, roer af en toe door.

Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ca 1 cm (ik schil de wortel en aardappel zelf niet, daar zitten alle vitamientjes!). Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof.

Na ongeveer 1 uur koken zul je merken dat de de spliterwten uit elkaar te vallen beginnen te vallen en er een groene massa ontstaat. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen.

Haal de schouder karbonades uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken tot de groente n en aardappel gaar is en wat geslonken is. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.

Tips bij het maken van erwtensoep:

1. Je kunt ook nog speklappen toevoegen samen met de schouder karbonades.

2. De soep is vaak de volgende dag dikker van structuur en nog lekkerder. Bewaar hem in de koelkast.

3. Je kunt erwtensoep heel goed invriezen, doe dit in goed afgesloten bakjes maximaal 3 maanden.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *