Raapstelen waren eerste Nederlandse bladgroenten van het jaar. Na een winter vol knollen en kolen waren de Nederlanders vast blij om iets lichts te eten! Nog steeds in stampot natuurlijk, want eind maart was er nog niet veel anders om bijvoorbeeld salade te maken. Ook in het zuiden van de Verenigde staten zijn raapstelen populair en smaken naar nostalgie. Om jullie de stampot te besparen gaan we dus op de Southern tour met gebakken raapstelen!

  • 1 el olijfolie/ghee/ganzenvet/boter
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 500 gr raapstelen
  • 50 ml water
  • 1 tl bruine suiker
  • halve tl zout
  • rode chilivlokken

Doe je vet naar keuze in een bakpan met dikke bodem, doe er ook de ui bij en pak zachtjes goudbruin. Terwijl je dit doet was je de raapstelen, dat gaat het beste door ze in een kom of in de gootsen helemaal onder ijskoud water te zetten, flink door te roeren en het water dan weg te laten lopen. Laat ze uitlekken in een vergiet tot de uien klaar zijn, scheur ze daarna grof in de pan en voeg zout, suiker en water toe. Als de raapstelen nog erg nat zijn hoeft er geen water bij. Laat op halflaag vuur slinken en voeg daarna chilivlokken toe naar smaak. De Southerners eten ze blijkbaar graag met een plak rosbief en maisbrood! Klinkt mij als muziek in de oren.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0