Hutsepot is iets ander dan Hutspot, zo leerde Julius Jaspers mij in de stoofbijbel. Aangezien ik stiekem denk dat Belgen betere Bourgondiërs zijn dan Hollanders gaan we het uitproberen. Je moet aan het eind trouwens flink de pan ‘hutsen’, schudden dus. Dan breken de aardappels en mengt alles lekker.

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 200 g winterpeen, gesneden
  • 1 pastinaak, gesneden
  • 1 prei, gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, gesneden
  • 2 liter kippenbouillon
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1,2 kg varkenswangen, ontvliesd
  • ½ groene kool, losse bladeren, grof gesneden
  • 1 kg geschilde aardappels (bint of doré)

Fruit de uien glazig zonder te kleuren in olie met boter.

Voeg knoflook, winterpeen, pastinaak, prei, bleekselderij, bouillon, tijm en laurier toe en breng op smaak met zout en peper.

Breng tegen de kook aan en leg de varkenswangen in zijn geheel in de bouillon. Laat 1 uur stoven met het deksel voor vier vijfde op de pan.

Voeg groene kool en aardappels toe en laat nog 1 uur stoven. Controleer of de aardappels gaar zijn en breng nogmaals op smaak met zout en peper. Controleer gedurende het kookproces of de hutsepot niet te nat blijft, haal anders het deksel (deels) van de pan. Verwijder tijm en laurier.

Serveer de hutsepot direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Vergeet niet te schudden!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0