Dit zijn twee recepten van Ottolenghi die ik zo lekker vind samen. Beiden zijn zoetig en een beetje zuur. De forel is zoet van sinaasappel en krenten, met het zure van tomaten en limoen. De wortels zuur van yoghurt en zoet van kaneel. Geweldige combinatie gewoon. Laat je niet afschrikken door de hele forel, het valt reuze mee en is ontzettend lekker.

 • 300 gr cherrytomaatjes, in vieren
 • 2 sinaasappels, 1 tl rasp en 1 el sap
 • 4 limonen, 1 el sap en de andere in parten voor bij de vis
 • 1 tl ahornsiroop of honing
 • 1 el krenten geweekt in 1 el citroensap
 • 2 tl venkelzaad, licht geroosterd en gekneusd
 • 2 el olijfolie
 • 140 gr boter
 • 2 kleine teentjes knoflook
 • 4 hele forellen, ingewanden verwijderd en geschubd (700gr)
 • 20 korianderblad
 • zout en zwarte peper
 • 1 kg paarse wortels, door de lengte gehalveerd
 • 3 el olijfolie
 • 1 ½ el appelazijn
 • 1 theelepel honing
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • ⅛  theelepel kaneel
 • 120 gr Griekse Stijl Yoghurt
 • 60 gr crème fraîche
 • 5 gr dille, grofgehakt
 • 10 gr koriander, grofgehakt
 • zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 230 °C.

Leg de tomaten in een middelgrote kom met sinaasappelrasp, sinaasappelsap, limoensap, ahornsiroop, krenten, venkelzaad, olie, ¹∕8 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en zet opzij.

Leg de wortels in een stoompan en stoom in 8-12 minuten gaar en laat afkoelen.

Verwarm in een kleine pan de boter rustig met de knoflook op halfhoog vuur tot hij net gesmolten is. Leg de forellen niet te dicht bij elkaar op een middelgrote bakplaat. Bestrooi de boven- en onderkant en de buikholte van elke vis met ¼ theelepel zout. Giet de knoflookboter over de forellen, hij moet beide kanten en ook de buikholte bedekken. Braad de forellen 18-20 minuten in de oven, en bedruip ze een keer tot de vis net gaar is.Klop in tussen de olijfolie met azijn, honing, knoflook, kaneel en ½ theelepel zout en royaal peper in een kom door elkaar. Voeg de gare wortels toe, meng ze met de vinagrette en laat ze afkoelen.

Klop de yoghurt en de crème fraîche in een middelgrote kom met ¼ theelepel zout door elkaar. Voeg de saus met de verse kruiden aan de wortels toe. Meng alles kort en rustig. Schik de wortels zorgvuldig op een schaal en dien ze op.

Serveer de vis op de bakplaat of verdeel de filets over de borden en lepel er wat braadvocht overheen. Roer de koriander door de salsa en schep hem over de vis. Dien hem op met de limoenpartjes erbij. 

Ik eet dit graag met een lekker stuk brood om de salsa en yoghurt op te vegen. Eet smakelijk!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0