Jongens! Witlof met mijn favoriete citrusvruchten, boter en honing. Ik ga hem serveren als bijgerecht met wat dikke plakken zuurdesem.

  • 1 el milde olijfolie
  • 1 el vloeibare honing
  • 4 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd
  • 50 g boter
  • fijngeraspte zeste van 1 onbespoten mandarijn en 50 ml sap
  • 1 theelepel fijngeraspte grapefruitzeste en 50 ml sap
  • 30 ml donkere sojasaus
  • 4 takjes tijm, alleen de blaadjes

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Verwarm de honing in een steelpannetje en smeer het snijvlak van de stronkjes witlof ermee in. Bak het witlof op het snijvlak in de koekenpan tot deze begint te karameliseren, keer om en bak de andere kant ook een paar minuten.

Voeg de boter en geraspte citruszeste toe en schenk het citrussap en de sojasaus erbij. Bestrooi met de tijm en zeezout en zwarte peper naar smaak. Kook de witlof tot deze glanzend en gaar is en het vocht in de pan stroperig is geworden. Keer af en toe om. Serveer met de bruine kant naarboven en bedruppel met de mandarijn-grapefruit saus en grof gemalen zwarte peper. Lekker bij gegrild varkensvlees.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0