6 personen

800 g oranje pompoen gehalveerd, zonder pitten     

4 el extra virgine olijfolie                                     

60 g boter                                                        

3 el salieblaadjes fijngesneden                              

500 g saucijzen, vel eraf                                     

250 g verse lasagnevellen                                    

200 g mozzarella grof gesneden

100 g Parmezaanse kaas fijn geraspt

Bechamelsaus

50 g boter

50 g bloem

500 ml melk

250 kippenbouillon

1 gedroogd laurierblaadje

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een grote bakplaat in en bekleed met bakpapier.
  3. Besprenkel de snijvlakken van de pompoen met de olie en bestrooi met wat zout en peper. Leg de pompoenhelften met de snijvlakken omlaag op de bakplaat en rooster in 45-55 min. boterzacht. Neem de pompoen uit de oven en laat afkoelen tot je hem kunt hanteren. Haal de schil eraf en prak het vruchtvlees.
  4. Smelt intussen voor de bechamelsaus de 50 g boter in een middelgrote steelpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Strooi de bloem erbij en roer 2 min. zodat de bloem gaar wordt, maar laat niet kleuren. Klop geleidelijk de melk erdoor en klop het mengsel glad. Klop de bouillon erdoor, voeg het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat nog zachtjes 5 min. koken, neem van het vuur en haal het laurierblaadje eruit. Leg een vel plasticfolie op het oppervlak, zodat zich geen vel vormt. Houd de saus warm.
  5. Verhit de 60 g boter op hoog vuur in een grote koekenpan. Schep de salie hierin 30 sec. om. Voeg het saucijzenvlees toe en bak het in 10-12 min. rul terwijl je het losmaakt met een pollepel. Neem van het vuur.
  6. Bestrijk de bodem van de ovenschaal met een dun laagje bechamelsaus. Leg hierop een laagje lasagnevellen, snijd ze evt. bij. Schep hierop eenderde van de geprakte pompoen, gevolgd door eenderde van de bechamel en bestrooi met eenderde van beide soorten geraspte kaas en wat zout en peper. Breng hierop weer een laag lasagne aan. Verdeel hierover de helft van het saucijzenmengsel, eenderde van de bechamel, eenderde van de geraspte kaassoorten en weer wat zout en peper. Breng weer een laagje pompoen plus een laagje van het saucijzenmengsel aan. Eindig met een laagje lasagnevellen met hier en daar schepjes geprakte pompoen, plus de rest van de bechamel en geraspte kaas. Besprenkel met een beetje olie en dek af met aluminiumfolie.
  7. Bak de lasagne 1 uur tot de pasta gaar is. Verwijder de folie. Laat de lasagne boven in de oven in 6-8 min. goudbruin gratineren. Eetsmakelijk!

Categorieën: Uncategorized

0