4 personen

600 ml volle slagroom (oei, veel – ja, klopt ;-))

3 tenen knoflook in dunne plakjes

1 bos salieblaadjes geplukt

3 grote pastinaken, geschild

Grote koolraap, geschild

100 g jonge kaas, geraspt

1 el olijfolie extra vergine

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en vet een bakblik in. Breng de room, de knoflook en de helft van de salie in een pan op halfhoog vuur tegen de kook aan en neem van het vuur. Laat ± 15 min. trekken.
  2. Schaaf de pastinaak op een mandoline en snijd de koolraap in heel dunne plakjes. Leg ze om en om in een enkele laag op de bodem van het bakblik. Schenk wat van het roommengsel erover en bestrooi met zout en peper. Maak zo zes tot acht lagen. Bestrooi met de jonge kaas en resterende salie en dek af met een laag bakpapier en een laag aluminiumfolie.
  3. Bak de gratin 1½ uur in de oven, verwijder folie en bakpapier en besprenkel met olijfolie. Bak ze onafgedekt nog ± 30 min. in de oven tot de kaas bubbelt en goudbruin is. Laat het gerecht voor je serveert nog 15 min. staan.

Categorieën: Uncategorized

0