Ingrediënten | 4 personen

Knolselderij

 • 1 knolselderij
 • 2-3 el boter
 • 1 el venkelzaad
 • 1el karwijzaad
 • 1 bol knoflook
 • 1-2 takjes rozemarijn
 • 2 sinaasappels
 • 2 citroenen
 • 2 el mosterd
 • 1 el rode wijnazijn

Linzensalade

 • 2 pastinaken
 • 1 liter groentebouillon
 • 250 g belugalinzen
 • 1 laurierblad
 • 50 g walnoten
 • Hand winterpostelein

Dressing

 • Walnootolie
 • 1 el wijnazijn
 • 2 el honing
 • 1/2 el grove mosterd
 • 1 sjalot
 • 1/2 teentje knoflook

Gebraad van knolselderij

Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de knol goed. Droog ‘m af en smeer de knol helemaal in met roomboter. Zet hem in het midden van de 2 vellen aluminiumfolie, die kruislings over elkaar heen zijn gelegd. Maal de zaden in een vijzel of hak ze fijn met een mes. Bestrooi de knolselderij met peper en zout en de gemalen zaden en leg de losse tenen knoflook rondom de knol. Vouw de knol dicht en zet hem op een bakplaatje. Bak hem in ongeveer 2 uur gaar of totdat je er met een puntig mesje gemakkelijk in kunt prikken. Zet de laatste minuten de sinaasappels en de citroen (in parten) in de oven. Vouw dan de folie open, verwijder de knoflooktenen en rooster de knol nog 30 minuten zonder folie voor een bruin kostje. Druk twee á drie van de geroosterde knoflooktenen uit en doe deze samen et de rozemarijn, het sap van de sinaasappel en de citroen in een pan. Breng tegen de kook en maal dan fijn met een staafmixer. Voeg de mosterd en azijn toe en eventueel een scheutje water als de saus de dik is.

Linzensalade

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaken en snijd ze in frietjes vorm. Snijd de sjalot en een half teentje knoflook fijn. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de linzen en het laurierblad toe, kook in 25-30 minuten gaar. Giet de linzen af en verwijder het laurierblad. Rooster de walnoten in de oven totdat de licht gebruind zijn. Haal de walnoten uit de oven en plaats de pastinaak op de ovenplaat. Schenk wat olijfolie over elk stukje en rooster zo’n 35 minuten totdat ze goudbruin zijn. Maak de dressing door de walnootolie, wijnazijn, honing en mosterd door elkaar te kloppen. Doe hier het gesnipperde sjalotje en de knoflook bij. Hussel de linzen, walnoten, pastinaak en dressing door elkaar en strooi er schone blaadjes waterkers overheen. Garneer met een aantal stukken/plakjes sinaasappel.

Categorieën: Uncategorized

0