1 sinaasappel                                                    

1 el gemalen kaneel

100 g rozijnen                                                   

140 g basterdsuiker

125 zonnebloemolie                                            

280 g fijngeraspte wortel

115 volkoren bloem                                            

2 bio eieren

1 tl bakpoeder                                                    

115 zelfrijzend bakmeel 

1 tl baking soda                                                 

100 g walnoten

Topping
Roomboter (op kamer temperatuur)                      

sap van een halve citroen

Roomkaas                                                         

60 gram poedersuiker

  1. Verwarm de oven voor op 160 C. 
  2. Rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl je het beslag maakt.
  3. Vet een vierkant 20 cm bij 20 cm bakblik in en bekleed de bodem
    met bakpapier.
  4. Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het baking soda en de kaneel.         
  5. Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker bij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lange snelheid mixen tot het goed gemengd is. 
  6. Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe een beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit
    tot zachte pieken.       
  7. Roer de wortel, de walnoten en de rozijnen door het bloemmengsel, Vouw het eiwit erdoor en schep dan alles dan in je bakblik. Gebruik een lepel om de cake een beetje aan te drukken en te egaliseren. Door alle wortel is het een behoorlijk stevig beslag.
  8. Bak voor 50 minuten tot een uur of tot een houten prikker in het midden er schoon uit komt. Laat 5 minuten in het bakblik afkoelen, doe dan over op een cake-rek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen. 
  9. Voor de topping klop je boter zacht en luchtig. Zorg dat de boter bijna wit van kleur wordt.
  10. Meng de roomkaas met het sap van een halve citroen en de poedersuiker door de boter.
  11. Bestrijk de afgekoelde taart met de roomkaas. Wacht echt tot hij afgekoeld is, anders druipt de topping er zo weer van af.
Categorieën: Uncategorized

0