4 personen

Begin op tijd: de hangop moet zo’n 4 uur uitlekken en de knolselderij moet zo’n 1,5 uur poffen in de oven.

1 knolselderij                                        

1 laurierblaadje                                     

Flinke klont ongezouten roomboter          

500 gram Griekse of Turkse yoghurt          

 1 bosje basilicum, fijngehakt

1 bosje bladpeterselie, fijngehakt 

 75 gram hazelnoten

2 tenen knoflook, gepeld en gehakt

200 ml olijfolie

Zout en peper       

  1. Meng de yoghurt met het zout en schep het in een schone theedoek (liefst eentje die zonder wasverzachter is gewassen) die je in een vergiet hebt gehangen. Zet het vergiet in een bakje en draai de theedoek dicht. Zet dit zo 4 uur opzij, tot je een dikke hangop hebt.
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg twee lange stukken aluminiumfolie kruislings op elkaar. Snijd de grove onderkant van de knolselderij en een plak van de bovenkant. De schil mag je laten zitten. Zet de knolselderij in het midden van het aluminiumfolie. Leg er een snuf zeezout op, het laurierblaadje, gevolgd door een flinke klont ongezouten roomboter. Pak de knol helemaal in en zet ‘m in de hete oven. 
  3. Laat de knolselderij in 60 tot 90 minuten poffen (afhankelijk van de grootte van de knolselderij), tot ‘ie mooi zacht is. Laat ‘m daarna nog een tijdje afkoelen in zijn jasje van aluminiumfolie, zodat alle sappen in de knolselderij blijven. 
  4. Ondertussen kun je de hazelnootpesto maken. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Kneus daarna 2/3e van de hazelnoten in een vijzel, voeg de knoflook toe en meng tot een gladde pasta. Voeg de peterselie en basilicum toe en vijzel net zolang tot je een mooi, groen geheel hebt. Giet de olijfolie erbij en roer tot een pesto. Breng op smaak met peper en zout. Heb je geen vijzel, dan kun je deze handelingen ook met een staafmixer of blender doen. 
  5. Snijd nu de schil van de gepofte knolselderij. Die laat heel makkelijk los, dankzij het poffen.
    Snijd de knol eerst in 4 parten en snijd die in plakjes. 
  6. Maak het bord op. Begin met een bedje van de hartige hangop en verdeel wat kleine hoopjes hazelnootpesto over het bord. Leg de plakjes gepofte knolselderij in het midden en maak af met de achtergebleven hazelnoten. Druppel tot slot nog wat olijfolie over het bord.
Categorieën: Uncategorized

0